Houd je dieren gezond dankzij een goede quarantaine
Om te voorzien in nieuw fokmateriaal kan je ervoor kiezen om jonge zeugen aan te kopen. Dit betekent meestal een snellere genetische vooruitgang, maar vormt anderzijds een risico op insleep van ziektes. Om dit te voorkomen en je bedrijf gezond te houden, zorg je best voor een goede quarantaine. De belangrijkste richtlijnen vatten we samen in een handig protocol.
Enkele tips
- Koop altijd dieren aan van dezelfde of een hogere gezondheidsstatus dan die op jouw bedrijf.
- Organiseer de quarantainestal als een volledige aparte afdeling. Let niet alleen op aparte kledij, laarzen en materialen, maar zorg ook voor een afgesloten mestkelder en ventilatiesysteem.
- Verzorg de dieren als laatste van de dag.
Een voldoende lange periode
Optimaal duurt een quarantaine periode 6 tot 8 weken. Respecteer dit ook. Tijdens deze periode moet je de aangekochte gelten observeren (kijken of ze geen ziektes meedragen) en immuniseren (vaccineren). Daarna moet je ze nog de tijd geven om zich aan te passen aan de kiemen die op jouw bedrijf circuleren (adaptatie) en om deze infecties (gecontroleerd) door te maken. Tenslotte wacht je nog tot alles terug gestabiliseerd is vooraleer je de gelten introduceert in jouw zeugenstapel.
Alle praktische tips staan in een overzichtelijk protocol, opgesteld naar aanleiding van de LEADER-projecten “Weerbaarheid in de Westhoek, van boer tot varken en terug” en “Weerbare varkens en boeren in Midden West-Vlaanderen”.
Meten is weten: evalueer regelmatig wat er op jouw bedrijf circuleert
In een vorig artikel lasje dat het belangrijk is om een goed ziektebeleid te hanteren en te weten welke ziektes op jouw bedrijf circuleren. Hou onze volgende nieuwsbrieven in de gaten voor meer info rond monitoring van de gezondheidsstatus op jouw bedrijf!
Interesse in ons project?
Onze contactgegevens
Inagro An Cools 051 14 03 19 info.varkenshouderij@inagro.be |
Boerenbond Pieter-Jan Delbeke 051 26 03 42 pieter-jan.delbeke@boerenbond.be |
DGZ Charlotte Brossé 078 05 05 23 charlotte.brosse@dgz.be |
