Zet jouw bedrijfsbeplanting op punt - Deel 3: integreren is niet camoufleren
Landschappelijke integratie is meer dan het landschap verfraaien. Het levert je een mooie woon- en werkomgeving, een sterkere boer-burgerrelatie, een beter imago voor land- en tuinbouw, meer biodiversiteit en een beter klimaat op. Wil jij jouw bedrijfsbeplanting op punt zetten? In een reeks van vier nieuwsberichten helpen we je om dit plantseizoen - tussen midden november en eind februari - aan de slag te gaan.
De voorbije weken gingen we dieper in op het landschappelijk integratieplan (deel 1) en de dienstverleners die je kunnen helpen en de subsidies die je kunt inzetten (deel 2). Deze week lichten we toe hoe je je bedrijf kunt integreren zonder het te camoufleren.
Creëer eenheid: integreren is niet camoufleren
Land- en tuinbouwbedrijven maken deel uit van het landschap. Gebouwen op je erf mogen dan ook niet beeldbepalend zijn voor dat landschap. Tegelijk mag je best fier zijn op je landbouwbedrijf. Bij de opmaak van een integratieplan worden beplanting en bijhorend beheer dan ook gekozen om je bedrijf te integreren en niet te camoufleren. Het ontwerp creëert landschappelijke zichten, breekt bouwvolumes en verlegt het accent van gebouw naar beplanting zonder het bedrijf te camoufleren. Daarbij wordt ingespeeld op de sterktes en zwaktes van de architectuur van de agrarische gebouwen.
De soorten
Door streekeigen kenmerken van het gebied te versterken speel je in op het omliggende landschap en de bestaande houtige landschapselementen. Ideaal is een combinatie van inheemse, streekeigen struiken en bomen die traditioneel in de regio voorkomen. De soorten en typologieën voorgesteld in je integratieplan zijn eigen aan de streek en integreren je landbouwbedrijf het best in het omliggende landschap.
Het onderhoud
Op het landbouwbedrijf mag de beplanting robuuster zijn en robuuster onderhoud vergen dan in een tuin of park. Denk aan hakhoutbeheer:
- een heg kan je iedere 6 à 7 jaar tot aan de grond afzetten (foto 1)
- hoogstambomen vragen amper onderhoud (foto 2).
Meer over onderhoud vind je op deze webpagina en in ons volgend nieuwsbericht in deze reeks.
Losse heg
Een strakke haag langs een gebouw is te laag om voldoende breking te bereiken en staat te lineair in het landschap. Bovendien vergt een strakke haag veel onderhoud.
Een losse heg om de zeven jaar aan de grond afzetten is eenvoudiger dan een haag één tot twee keer per jaar scheren.
De inplanting
Voldoende afstand tussen gebouwen en bomen is noodzakelijk zodat bomen vrij kunnen uitgroeien. Op je integratieplan én in de bijhorende motivatie vind je specifiek advies over de afstanden op jouw perceel.
De hoogte van beplanting
Lage beplanting is niet zichtbaar vanop afstand en biedt dus weinig tegengewicht. Hoge beplanting integreert het gebouw in het landschap. Architecturaal sterke elementen kan je eenvoudig breken met groene elementen. Zo onttrek je een minder mooi ogende muur bijvoorbeeld aan het zicht.
Beplanting conform plan
Investeer je in beplanting op je landbouwbedrijf? Ga dan na of er een beplantingsplan is (in het kader van een vergunningsdossier) en voer de werkzaamheden uit zoals voorzien. Afwijkingen verminderen de landschappelijke, visuele en ecologische kwaliteiten van een gebied, waardoor vergunningsverleners minder geneigd zijn om vergunningen af te leveren in dat gebied. Daarnaast slinkt de geloofwaardigheid van integratieplannen, waardoor vergunningsverleners de lat telkens hoger leggen en/of minder vergunningen toekennen.
Extra aandacht voor de correcte uitvoering van beplantingsplannen zal dan ook lonen, niet alleen voor de integratie van je bedrijf, maar ook voor toekomstige vergunningsdossiers.
Subsidies voor jouw beplanting? We helpen je op weg
Subsidies geven je een duwtje in de rug bij jouw aanplant. Op onze website vind je informatie om de juiste subsidies te kiezen voor jouw aanplant. Maar er is meer: in december begeleiden we landbouwbedrijven in de aanvraag van VLIF-steun voor investeringen in landschap en integratie. Wil je in januari of februari aanplanten, dan moet je je aanvraagdossier vóór 15 december indienen. We helpen je graag om de juiste indienposten en aanvraagprocedure te bepalen. Na de voorbereiding van het dossier vullen we de digitale aanvraag samen in via een videocall of een fysiek overleg. Dat kan op...
- dinsdag 28 november in de voor- en namiddag
- woensdag 29 november in de voor- en namiddag
- dinsdag 5 december in de voormiddag
Het PDPO-project Bedrijfsintegratie in praktijk is een hefboom naar meer realisaties van landschappelijke beplantingsplannen bij land- en tuinbouwbedrijven en een brede maatschappelijke dialoog over landschapskwaliteit. Lees meer op de projectpagina.
Met steun van het ELFPO, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.