Zet jouw bedrijfsbeplanting op punt - Deel 2: dienstverleners en subsidieverstrekkers
Landschappelijke integratie is meer dan het landschap verfraaien. Het levert je een mooie woon- en werkomgeving, een sterkere boer-burgerrelatie, een beter imago voor land- en tuinbouw, meer biodiversiteit en een beter klimaat op. Wil jij jouw bedrijfsbeplanting op punt zetten? In een reeks van vier nieuwsberichten helpen we je om dit plantseizoen - tussen midden november en eind februari - aan de slag te gaan. Vorige week gingen we dieper in op het landschappelijk integratieplan. Deze week zoomen we in op de dienstverleners die je kunnen helpen en de subsidies die je kunt inzetten.
Wie helpt je bij aanplant en onderhoud?
Verschillende partijen ondersteunen landbouwers om beplanting aan te planten. Dat hoeft niet te verbazen, want bomen en struiken zijn goed voor het landschap, de biodiversiteit en het klimaat.
Inagro
In Inagro huist de adviesdienst bedrijfsintegratie. We staan je bij in de opmaak van een landschappelijk integratieplan, al dan niet in voorbereiding van een vergunningstraject, en geven tips over de realisatie van het plan en het onderhoud van de beplanting.
Regionale landschappen en stadlandschappen
In West-Vlaanderen zijn vier regionale structuren actief rond landschapszorg. Sinds jaar en dag realiseren ze zogenaamde ‘landschapsprojecten’ bij diverse doelgroepen, ook bij landbouwers. In een actieve dialoog identificeren ze de concrete mogelijkheden om aanplantingen en poelen te realiseren, op – maar liefst ook rondom – het bedrijf. Iedere regionale structuur biedt een eigen programma om streekeigen groen aan te planten en te onderhouden. Denk aan knotploegen in de Westhoek. Raadpleeg de website van jouw regionale structuur voor meer info:
- Regionaal landschap Westhoek
- Regionaal landschap Houtland & Polders (arr. Brugge en Oostende)
- Stadlandschap West-Vlaamse hart (arr. Roeselare en Tielt)
- Stadlandschap Leie en Schelde (streek rond Kortrijk)
Welke financiële steun kan je krijgen?
Dankzij steunmaatregelen sta je niet (volledig) zelf in voor de financiering van jouw aanplant. Zowel de Vlaamse overheid als de Provincie West-Vlaanderen bieden financiële steun.
1.VLIF-steun voor niet-productieve investeringen (NPI)
Sinds enkele jaren kan je als actieve landbouwer of groepering van landbouwers tot 100% steun ontvangen bij investeringen in landschap dankzij VLIF-steun voor niet-productieve investeringen. Deze zomer zijn de voorwaarden iets gewijzigd, niettemin blijft dit nog steeds een zeer interessant soort subsidie. Met een minimale investering van 1000 euro én tegemoetkoming voor de werkuren van een aannemer is deze steun dé ideale kans om jouw integratieplan volledig aan te pakken. De toelage maakt deel uit van het VLIF, maar ook wie zijn VLIF-steun al volledig benut, kan gebruik maken van deze bijzondere maatregel.
Wanneer je integratiedossier een verplicht onderdeel is van je vergunning en het integratieplan samen met de aanvraag ingediend werd, dan kan je voor het uitvoeren van die verplichte beplanting ook NPI/VLIF steun aanvragen. Opgepast: als de gemeente of provincie bij het goedkeuren van de vergunning (extra) beplanting als bijkomende voorwaarde stelt, kom je niet in aanmerking voor VLIF-steun.
NPI-steun kan je aanvragen via het e-loket van het departement Landbouw en Visserij. Wil je in januari of februari aanplanten? We helpen je graag om je aanvraag in te dienen. Lees onderaan meer!
2. Provinciale plantgoedsubsidie
De provincie West-Vlaanderen hecht belang aan haar landschap en een goede boer-burgerrelatie. In de winter kan je financiële steun aanvragen voor de aankoop van jouw plantgoed bij een West-Vlaamse kweker. Het is een ideale kans als je zelf wil aanplanten, maar geen beroep kunt of wil doen op VLIF-steun of medewerking van een regionaal- of stadlandschap. Wil je gebruik maken van deze steun? Houd dan nu al jouw facturen bij.
3. Lokale subsidiekanalen
Diverse regionale landschappen, stadlandschappen en gemeenten hebben hun eigen subsidiereglementen of groepsaankopen voor streekeigen beplanting. Informeer bij de groendienst van je gemeente welke steun voor aanplant of onderhoud ze aanbieden.
Wij bieden hulp bij je NPI-aanvraag
In september en december begeleiden we landbouwbedrijven met de aanvraag van VLIF-steun voor investeringen in landschap en integratie. Wil je in de winter van 2023-2024 aanplanten, dan moet je je aanvraagdossier vóór eind september/15 december indienen. We helpen je graag om de juiste indienposten en aanvraagprocedure te bepalen. Na de voorbereiding van het dossier vullen we de digitale aanvraag samen in via een videocall of een fysiek overleg. Dat kan op...
- Dinsdag 28 november in de voor- en namiddag
- Woensdag 29 november in de voor- en namiddag
- Dinsdag 5 december in de voormiddag
Meer info?
Anne Decuypere
bedrijfsintegratie@inagro.be
051 27 33 85
Het PDPO-project Bedrijfsintegratie in praktijk is een hefboom naar meer realisaties van landschappelijke beplantingsplannen bij land- en tuinbouwbedrijven en een brede maatschappelijke dialoog over landschapskwaliteit. Lees meer op de projectpagina.
Met steun van het ELFPO, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.