Zet jouw bedrijfsbeplanting op punt - Deel 1: je voorbereiding
Landschappelijke integratie is meer dan het landschap verfraaien. Het levert je een mooie woon- en werkomgeving, een sterkere boer-burgerrelatie, een beter imago voor land- en tuinbouw, meer biodiversiteit en een beter klimaat op. Wil jij jouw bedrijfsbeplanting op punt zetten? In een reeks van vier nieuwsberichten helpen we je om dit plantseizoen - tussen midden november en eind februari - aan de slag te gaan.
Waarom is bedrijfsbeplanting belangrijk?
Een (nieuw) bouwvolume op een land- of tuinbouwbedrijf heeft een invloed op het landschap. Om de bestaande en nieuw te bouwen volumes optimaal in het landschap te integreren, is landschappelijke integratie noodzakelijk. Het gebouw mag niet beeldbepalend zijn voor het landschap. Een goed integratieplan met gepaste beplanting en bijhorend beheer is de ideale leidraad daarvoor.
Een geïntegreerd bedrijf zorgt voor…
- een mooiere werk- en leefomgeving voor jou
- een beter klimaat en meer biodiversiteit
- een sterkere boer-burgerrelatie en een beter imago voor de sector
Hoe kan je je bedrijf integreren?
Om te zorgen voor een goede integratie van je bedrijf in het omliggende landschap is het essentieel om op het volledige bedrijf te werken met landschappelijke beplanting. Ideaal is een combinatie van streekeigen struiken en bomen die traditioneel in de regio voorkomen. Met het oog op een goed en duurzaam integratieplan hanteren onze landschapsarchitecten enkele basisprincipes. Dit is hun top 3:
- Gebruik streekeigen natuurlijke beplanting
- Creëer eenheid: integreren is niet camoufleren
- Respecteer het integratieplan
Benieuwd naar meer? Ontdek onze handvaten voor landschappelijke integratie.
Wat met mijn landschappelijk integratieplan?
Een landschappelijk integratieplan, veelal onderdeel van je omgevingsvergunning, toont aan hoe jouw bedrijf landschappelijk aansluit op de omgeving met behulp van bestaande en nieuwe beplanting. Het dossier, bestaande uit een motivatie en bijhorend plan, is jouw houvast om bedrijfsbeplanting te realiseren.
- Op het plan staan alle aanwezige gebouwen en de bestaande beplanting, eventueel aangevuld met nieuwe beplanting. Ook de soorten die je zal aanplanten zijn vermeld, samen met hun omvang en het onderhoud.
- Even belangrijk is de motivatie die de gemaakte keuzes beschrijft rekening houdend met het omliggende landschap, de bedrijfsfunctionaliteit en staltechnische aspecten.
Let op: een correcte uitvoering van je integratieplan na het voltooien van de bouwwerken is verplicht. Zo houden overheden de ontwikkeling van hedendaagse landbouwbedrijven in agrarisch gebied landschappelijk aanvaardbaar.
Het PDPO-project Bedrijfsintegratie in praktijk is een hefboom naar meer realisaties van landschappelijke beplantingsplannen bij land- en tuinbouwbedrijven en een brede maatschappelijke dialoog over landschapskwaliteit. Lees meer op de projectpagina.
Met steun van het ELFPO, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.