Welke gerobotiseerde teeltsystemen testen we dit teeltseizoen?
Met het teeltseizoen in volle gang, zijn we klaar om de landbouwrobots in praktijkomstandigheden te testen. De keuze van de te testen robots is gebaseerd op de resultaten van cocreatiesessies met landbouwers, maar is ook bepaald door de beschikbaarheid, kostprijs en de specifieke kenmerken van de vier testplatformen. In dit nieuwsbericht presenteren we de gerobotiseerde teeltsystemen die we dit jaar zullen evalueren.
Vier testplatformen
Binnen het AgRoboConnect-project implementeren we verschillende robotsystemen in bestaande teeltsystemen in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Hierdoor kunnen we de technische prestaties en effectiviteit van deze robots beoordelen onder lokale omstandigheden vanuit agronomisch, technisch, economisch en milieuperspectief. Door samen te werken met landbouwers, onderzoekers en studenten, wisselen we technische kennis en praktijkervaringen uit om innovatieve landbouwtechnologieën te ontwikkelen.
Robot/werktuig voor niet-chemische onkruidbeheersing met detectiesysteem
Maverick van Odd.bot
- Kleine robot: 2,05 m x 1,7 m x 1,55 m.
- Instelbare werkbreedte tussen 1,5 en 2,25 m.
- Verwijdert onkruid met behulp van een wiedarm uitgerust met een ‘pincet’ en een AI-gebaseerd detectiesysteem.
Deze robot zal door Inagro in Vlaanderen worden getest in groenten, en dit jaar specifiek in wortelen en uien om de onkruidbestrijding uit te voeren in vergelijking met conventionele of gerichte bespuiting met een cameradetectiesysteem.
IC Weeder van Lemken
- Mechanisch onkruidbestrijdingswerktuig op de rij met een detectiesysteem gestuurd door AI.
- Werkbreedte: 6 rijen van 45 cm voor de teelt van suikerbieten.
- Verwijdert onkruid met een roterend mes op de rij tussen de planten. Daarnaast is het uitgerust met een vaste schoffel voor het bewerken van de tussenrij.
De IC Weeder zal dit jaar worden getest door CRA-W in Wallonië in bieten.
Robot voor autonoom zaaien en mechanische onkruidbeheersing
FD20 van Farmdroïd
- Robot op zonne-energie.
- Werkbreedte: 2,7 m (6 rijen met een tussenafstand van 45 cm).
- Gebruikt een RTK GPS om de positie van de zaden bij het zaaien te registreren en voert vervolgens mechanische onkruidbestrijding uit tussen de rijen en op de rij tussen de planten.
In 2025 zal de FD20 worden geëvalueerd in de teelt van suikerbieten, maar onder twee verschillende omstandigheden. In Frankrijk in de Somme door de Chambre d'Agriculture en in Wallonië door het CRA-W. We hebben ook als doel om de proeven uit te breiden met koolzaad (in Wallonië) en bonen (in Frankrijk) met technische ondersteuning van de importeur.
Werktuigdragers
Dit zijn robotwerktuigdragers die verschillende werktuigen voor grondbewerking, zaaien of wieden kunnen dragen en autonoom in het veld kunnen werken.
AgBot T2 van AgXeed
- Autonome werktuigdrager op rupsen.
- Werkbreedte: 1,9 m tot 3,2 m
- Gewicht: 6,2 ton.
- Hefcapaciteit van 8 ton en een fronthef met een capaciteit van 3 ton.
- Uitgerust met een verbrandingsmotor.
Robotti van Agrointelli
- Werktuigdrager met vier wielen die tot 90° kunnen draaien voor het maken van halve bochten aan het einde van het veld.
- Werkbreedte: 1,8 m tot 3,65 m, waardoor een werktuig met een werkbreedte tot 3 m kan worden bevestigd.
- Hefvermogen van 1,2 ton.
Deze twee werktuigdragers worden getest door Arvalis, een van de Franse partners in het project. De AgBot T2 wordt geëvalueerd op zijn potentieel voor ploegen, zaaien en grondbewerking in maïs en zomergerst. De Robotti zal ingezet worden voor het zaaien en schoffelen van maïs- en graangewassen.
Spuitmachine met detectiesysteem
Spuitmachine met een standaard aankoppelsysteem, uitgerust met meerdere camera's die de volledige werkbreedte bestrijken. Dankzij een AI-algoritme wordt onkruid gedetecteerd en in real-time gericht behandeld. Deze categorie omvat ook detectiesensoren die achteraf op spuitmachines kunnen worden geïnstalleerd.
ARA Ecorobotix
- Slim spuittoestel voor plaatsspecifieke toepassingen.
- Werkbreedte: 6 m onder afdekking (gecontroleerde lichtomstandigheden).
- Uitgerust met camera's en een AI-systeem dat elke plant kan scannen en identificeren.
- Behandelt zeer gericht (1 spuitdop per 4 cm). Bespuiting kan op verschillende manieren worden uitgevoerd: op de rij, tussen de rijen of alleen op het gerichte onkruid.
Deze precisiespuitmachine zal worden geëvalueerd op de 4 testplatformen (2 in België en 2 in Frankrijk) bij verschillende gewassen: wortelen, uien, knolselder, suikerbieten, maïs en bonen. Daarnaast zal Arvalis deze machine testen in grasland voor een gerichte bestrijding van ridderzuring. We blijven ook aandacht besteden aan de ontwikkeling van een model voor toepassingen in tarwe, zoals voorgesteld door de fabrikant.
Smartstriker van Carbon Bee
- AI-systeem dat onkruiden detecteert en lokaliseert met behulp van RGB- en hyperspectrale sensoren.
- Het systeem wordt achteraf geïnstalleerd op de spuitboom.
- Er zijn verschillende detectiemodi beschikbaar, zoals groen op bruin, groen op groen, en verschillende spuitmodi.
- Het gebruikte systeem is gemonteerd op een Kuhn Métris-spuitmachine van 25 m (7 sensoren die elke spuitdop individueel kunnen openen met een tussenafstand van 50 cm).
Deze tweede spot sprayer oplossing zal worden getest bij CRA-W in België in maïs en suikerbieten.
Samengevat…
- Elke oplossing zal worden geëvalueerd op een of meerdere gewassen en soms onder verschillende omstandigheden.
- De oplossingen zullen tijdens het project evolueren op basis van de verkregen resultaten en beschikbare innovaties.
- We evalueren technische criteria zoals werkprestaties, verbruik, werktijd, precisie, onkruiddetectie... en vooral de kwaliteit van de uitgevoerde landbouwactiviteiten: bodembewerking, zaaien en onkruidbeheersing (effectiviteit en selectiviteit).
- Bovendien zal elke oplossing worden geanalyseerd met behulp van de Systerre®-tool, wat technische, economische en milieutechnische indicatoren oplevert voor een uitgebreide (multicriteria)analyse van de duurzaamheid van de bestudeerde systemen.
Meer info?
