Klaar om gerobotiseerde teeltsystemen te testen!
Het komend teeltseizoen zal Inagro verschillende landbouwrobotsystemen testen in het veld, samen met partners van het AgRoboConnect-project. We onderzoeken voornamelijk autonome robotsystemen voor mechanische onkruidbestrijding. De systemen worden getest en geëvalueerd in verschillende teeltsystemen op vier locaties, in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Hoe pakken we het aan en wat is de proefopzet op de verschillende testplatformen? Je ontdekt het in dit artikel.
Hoe sta jij tegenover gerobotiseerde teeltsystemen? Via een enquête polsen we naar de mening van landbouwers.
Wat gaan we doen?
We implementeren verschillende robotsystemen in bestaande teeltsystemen in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Hierdoor kunnen we de technische prestaties van deze robots beoordelen. We evalueren hun effectiviteit onder lokale omstandigheden vanuit agronomisch, technisch, economisch en milieuperspectief.
Hoe gaan we het doen?
Er zijn vier testplatformen waar we de robotsystemen in de praktijk gaan testen. Elk platform heeft zijn eigen focus en aanpak, zodat we een breed scala aan toepassingen kunnen evalueren. Door samen te werken met landbouwers, onderzoekers en studenten, kunnen we technische kennis en praktijkervaringen uitwisselen.
Testplatform bij Inagro
Op ons Optifarm testperceel (3 ha), zijn drie van de vijf teelten gewijd aan AgRoboConnect.
In 2025 worden de gerobotiseerde teeltsystemen getest op drie gewassen: wortelen, uien en knolselder. De experimenten worden uitgevoerd in lange parallelle stroken om een consistente vergelijking te kunnen maken.
- Wortelen en uien: Mechanische onkruidbestrijding met AI-gebaseerde beeldherkenning en gerichte bespuiting
- Knolselder: Mechanische en gerichte chemische onkruidbestrijding
-
Visuele indeling testplatform Inagro
Testplatform bij CRA-W
In Gembloux, op een perceel van 5,15 hectare, worden vier verschillende behandelingen (O1-O4) getest op drie verschillende gewassen, gekozen uit de belangrijkste gewassen in de regio (wintertarwe, suikerbiet, maïs, koolzaad, cichorei of aardappelen). Elke gewas-behandelingscombinatie wordt driemaal herhaald op percelen van 15 x 50 m².
De vergeleken methodes richten zich op innovatieve geautomatiseerde onkruidbestrijding:
- O1: Referentie - traditionele herbiciden
- O2: Mechanische onkruidbestrijding met AI-gebaseerde beeldherkenning
- O3: Gerichte bespuiting met AI-gebaseerde beeldherkenning
- O4: Een gecombineerde aanpak van geautomatiseerde technieken
-
Visuele indeling testplatform CRA-W
Testplatform bij Arvalis
In de Franse regio Lorraine test Arvalis gerobotiseerde teeltsystemen in akkerbouwteelten. Dit zijn de innovatieve oplossingen die ze in 2025 testen:
- Een autonome werktuigendrager voor zaaien en schoffelen van maïs en wintertarwe (rijafstand: 15 cm bij granen, 60 cm bij maïs).
- Een autonome werktuigendrager voor bodembewerking in mengteelten, zoals valse zaaibedvoorbereiding en gewasrestenbeheer.
- Een gerichte spuittechnologie met AI-gebaseerde beeldherkenning van onkruiden, specifiek voor gerichte bestrijding in maïs en grasland.
-
Visuele indeling testplatform Arvalis
Testplatform bij Chambre d'Agriculture de la Somme
In de regio Somme in Noord-Frankrijk test Chambre d’Agriculture de la Somme innovatieve landbouwtechnologieën op een 20 hectare groot proefveld. In 2025 worden de gerobotiseerde teeltsystemen getest op suikerbieten en sperziebonen. De experimenten worden uitgevoerd in parallelle stroken om vergelijkbare metingen mogelijk te maken.
- Suikerbieten:
- Referentie: Standaardpraktijk van de boer
- Robotoplossing:
- Autonome werktuigendrager voor bodembewerking
- Robot voor zaaien en mechanische onkruidbestrijding
- Gerichte bespuiting met met AI-gebaseerde beeldherkenning
- Sperziebonen:
- Referentie: Standaardpraktijk van de boer
- Robotoplossing:
- Autonome werktuigendrager voor bodemvoorbereiding, zaaien en schoffelen
- Gerichte bespuiting met met AI-gebaseerde beeldherkenning (afhankelijk van onkruiddruk)
-
Visuele indeling testplatform Chambre d'Agriculture
Hoe sta jij tegenover gerobotiseerde teeltsystemen?
We betrekken zoveel mogelijk landbouwers om de sterktes en knelpunten van gerobotiseerde landbouwsystemen in kaart te brengen. Via een enquête polsen we naar de mening van telers. 15 vragen, verdeeld over drie onderdelen:
- jouw bedrijfssituatie
- jouw ervaring met de beschikbare gerobotiseerde systemen
- jouw verwachtingen van gerobotiseerde systemen, kortom: jouw ideale robot
Meer info?
