Overzicht van gerobotiseerde systemen voor onkruidbeheersing
De ontwikkeling van gerobotiseerde oplossingen voor onkruidbeheersing gaat snel, maar slechts een klein aantal van de technologieën is al commercieel beschikbaar. Samen met partners brengt Inagro de nieuwste innovaties in kaart. Het zijn systemen voor akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt, beschikbaar of in ontwikkeling in Frankrijk en België.
Hoe sta jij tegenover landbouwrobots? Via een enquête polsen we naar de mening van landbouwers.
Wat zijn gerobotiseerde systemen?
Onder gerobotiseerde systemen verstaan we robots of werktuigen die taken automatisch en in realtime uitvoeren, vaak met behulp van geavanceerde technologieën zoals sensoren, beeldherkenning en artificiële intelligentie. De beschikbare oplossingen kunnen we volgens hun werkingsprincipe in verschillende categorieën opdelen.
Robots voor onkruidbestrijding
Werking
- Deze robots bewegen autonoom dankzij een RTK GPS-geleidingssysteem, vaak ondersteund door camera’s.
- Ze maken meestal gebruik van beeldherkenning om onkruid te detecteren.
- De onkruidbeheersing gebeurt via laser, mechanische schoffels, een grijparm, een roterend mes of hitte.
Voorbeelden
- De Maverick van Odd.Bot verwijdert onkruid met een grijparm die het uittrekt of wegdrukt.
-
De Weeder ARW-912 van het bedrijf Andela brengt via een elektrische robotarm hitte naar het onkruid om het te vernietigen. Deze robot, ontworpen voor vollegrondsgroenten, heeft een werkbreedte van 9 meter.
Foto: Odd.bot
Robots die zaaien en onkruidbestrijding combineren
Werking
- Deze robots voeren zowel het zaaien als de onkruidbestrijding autonoom uit.
- Ze registreren de positie van elk zaadje tijdens het zaaien, om later nauwkeurig te kunnen schoffelen.
Voorbeelden
- De Farmdroid is geschikt voor gezaaide gewassen zoals suikerbieten, cichorei, boontjes… Van elk zaadje wordt de exacte rtk-positie bijgehouden waardoor achteraf een zeer nauwkeurige schoffelbeweging in en tussen de rij mogelijk is.
- De Orio van Naio is ontworpen voor vollegrondsgroenten en is een werktuigendrager die verschillende mechanische onkruidbestrijdingstools kan dragen.
Foto: Farmdroid
Spuittoestellen met geïntegreerd camerasysteem
Werking
Deze werktuigen zijn niet zelfrijdend, maar worden gedragen door een tractor. Ze zijn uitgerust met camera’s en beeldherkenningsalgoritmes om onkruid te detecteren en in realtime gericht te bespuiten.
Voorbeelden
- De ARA van Ecorobotix is spot sprayer die zeer precies werkt en vlakjes van 6x6cm kan spuiten. Met de verschillende spuitmodi kan je er bv voor kiezen om alle specifieke onkruid te spuiten of om alle onkruid behalve het gewas te spuiten.
- De Smart Stricker van Carbon Bee heeft camera’s op de spuitboom staan. Ook deze spot sprayer beschikt over meerdere detectie- en bespuitingsmodi, waaronder gerichte en gedoseerde bespuiting.
Foto: ARA Ecorobotix
Mechanische onkruidbestrijding met visuele assistentie
Werking
Deze werktuigen gebruiken visuele assistentie om nauwkeurig op de rij te blijven en het onkruid tussen de planten te verwijderen. Dit gebeurt met behulp van camera’s en detectie-algoritmen.
Voorbeelden
KULT iSelect van Lemken is beschikbaar voor suikerbieten en groenten zoals knolselder.
Multifunctionele werktuigendragers
Werking
- Deze lichte, autonome robots kunnen verschillende taken uitvoeren, zoals bodembewerkingen, zaaien en onkruidbestrijding.
- Ze vereisen vaak aanpassing van de gekoppelde werktuigen en kunnen uitgerust zijn met een visie systeem om rijen te detecteren
Voorbeelden
- De AgBot T2 van AgXeed heeft een hefvermogen van 8 ton en een werkingssnelheid tot 13,5 km/u.
- De Robotti van Agrointelli kan een werktuig tot 3 meter breed dragen en heeft een autonomie tot 60 uur.
Foto: Robotti
Autonome tractoren in ontwikkeling
Fabrikanten van landbouwmachines onderzoeken ook de mogelijkheden van autonome tractoren, zowel met als zonder cabine. Deze concepten zijn echter nog niet beschikbaar in Frankrijk en België.
Testplatform voor praktijkevaluatie
Inagro, CRA-W, Arvalis en Chambre d'agriculture de la Somme zetten elk een testplatform op in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Hier testen ze een aantal gerobotiseerde oplossingen in praktijksituaties om hun sterktes en knelpunten te identificeren. Inagro richt zich op groenteteelten zoals wortelen en uien en evalueert onder andere de Odd.bot en ARA Ecorobotix. CRA-W, Arvalis en Chambre d'agriculture zal zich eerder focussen op akkerbouwteelten zoals mais en aardappelen. De gerobotiseerde oplossingen die door hen geëvalueerd zullen worden zijn oa de Farmdroïd, Robotti, AgXeed en ARA Ecorobotix.
Arvalis ontwikkelde Systerre, een evaluatietool voor machines die ook voor deze gerobotiseerde oplossingen zal gebruikt worden. Met Systerre kunnen we de systemen grondig evalueren op economische rendabiliteit, ecologie en impact op de bedrijfsvoering.
De partners werken samen aan de gerobotiseerde oplossingen en zullen regelmatig uitwisselingsmomenten organiseren. Studenten en landbouwers worden dan uitgenodigd om de robots aan het werk te zien en van elkaar te leren.
Hoe sta jij tegenover landbouwrobots?
We betrekken zoveel mogelijk landbouwers om de sterktes en knelpunten van gerobotiseerde landbouwsystemen in kaart te brengen. Via een enquête polsen we naar de mening van telers. 15 vragen, verdeeld over drie onderdelen:
- jouw bedrijfssituatie
- jouw ervaring met de beschikbare gerobotiseerde systemen
- jouw verwachtingen van gerobotiseerde systemen, kortom: jouw ideale robot
Meer info?
