Wacht met veldwerkzaamheden in mais en help de kievit
Klaar om de mais in te zaaien? Overweeg om toch nog even te wachten. Door je veldwerkzaamheden bij mais uit te stellen tot 15 mei of later, verhoog je de overlevingskans van kievitkuikens op je perceel. Bovendien kan je hiervoor vanaf dit jaar een ecoregeling treffen en een vergoeding ontvangen. De impact van een late inzaai op de opbrengst en kwaliteit van je mais is mogelijks ook kleiner dan je zou denken. We zetten onze ervaringen en verzamelde cijfers op een rijtje.
Maisstoppel waardevol voor kievit
Maisstoppels vormen in het voorjaar een aantrekkelijk habitat voor de grondbroedende kieviten. Al vanaf februari vertoeven volwassen vogels graag op de open, vochtige en vaak bemeste stoppels. De talrijke ongewervelden in de zachte bodem en de vele kruiden rondom, zijn een uitstekende voedselbron. Rond half maart maken kieviten hun nest in de beschutting van de lage, open vegetatie en een 4-tal weken later speuren de kuikens al naar voedsel in de stoppel.
Stel je werkzaamheden uit en help de kievit
Rond half april starten doorgaans de veldwerkzaamheden voor de inzaai van de nieuwe mais. Hierdoor gaan de eieren of kuikens van het belangrijke eerste legsel vaak verloren. Het uitstellen van bewerkingen en inzaai tot na 15 mei kan een oplossing zijn. Vooral op percelen waar je in het verleden al kieviten zag. Sinds 2023 kan je hiervoor een ecoregeling treffen en een vergoeding ontvangen. Nederlandse studies sturen ook aan op het voorzien van bijkomende flankerende braakstroken aan elke zijde van het perceel. Op deze stroken gebeuren geen werkzaamheden tot 1 oktober, ze dienen als vluchtstroken voor de kuikens tijdens de veldwerkzaamheden.
Heeft later mais inzaaien een impact?
Het uitstellen van veldwerkzaamheden bij mais is een relatief eenvoudige maatregel, maar later inzaaien heeft mogelijks wel een landbouwkundige impact. De afgelopen twee jaar voerden we veldproeven uit om:
- de impact van uitgestelde bewerkingen op de opbrengst van kuilmaïs te kwantificeren,
- te kijken of de impact van een late inzaai bij dorsmais kan beperkt worden door een slimme rassenkeuze,
- en de praktische haalbaarheid van de maatregel (al dan niet met flankerende braakstroken) te evalueren.
Voornaamste conclusies
Op basis van een aantal veldproeven uitgevoerd bij landbouwers in regio Houtland en Polders in 2021 en 2022 en een rassenproef op Inagro in 2022 komen we onder andere tot de volgende conclusies:
- We zagen geen significant lagere opbrengst van kuilmais ten gevolgde van de latere inzaai. In één specifiek geval zagen we zelfs een hogere opbrengst bij late inzaai.
- Ook bij dorsmais zagen we geen impact van late inzaai op de opbrengst en kwaliteit van de maïs en dit voor geen enkel van de geselecteerde rassen.
- Het uitstellen van bewerkingen en inzaai is praktisch gemakkelijk toe te passen bij kuilmais. Bij dorsmais is dit minder ideaal. We moesten de mais uiteindelijk dorsen op een suboptimaal tijdstip om de tijdige inzaai van een vanggewas toe te laten.
- Onkruiddruk bracht geen probleem met zich mee bij de later gezaaide mais.
- Flankerende braakstroken maken de maatregel heel wat duurder en minder aantrekkelijk voor landbouwers. De meerwaarde ervan moet geval per geval bekeken worden.
Lees het volledige rapport om te weten hoe we tot deze (en andere) conclusies kwamen. Je vindt er ook meer cijfers en beeldmateriaal. Of bekijk onze video.
Ecoregeling 'Voorjaarsbraak met late inzaai van mais'
Sinds dit jaar kan je de ecoregeling 'Voorjaarsbraak met late inzaai van mais' afsluiten als faunavriendelijke teelt. Als voorteelt komt enkel blote braak in aanmerking. Vanggewassen komen niet in aanmerking en moesten ondergewerkt zijn voor 15 maart. Stoppels (mais, granen, erwten) mogen wel blijven liggen als teeltrest. De voorjaarsbraak moet je aanhouden tot en met 10 mei en tussen 15 maart en 10 mei is er geen enkele handeling op het perceel toegelaten. De vergoeding bedraagt 350 euro per hectare.
Ben je nog niet gestart met veldwerkzaamheden voor je mais? Dan is het nog niet te laat om deze ecoregeling aan te gaan. Nog tot zondag 7 mei kun je dit aangeven in je verzamelaanvraag (voorteelt code 82 - hoofdteelt 201 of 202).
Meer info?
