Voorkom ziekteverspreiding op je bedrijf: aandachtspunten bij de ophaling van kadavers
Op elk varkensbedrijf sterft wel eens een dier. Vaak gaat het om een ziek dier en bestaat de kans dat je, via dit kadaver, ziektes verspreidt op je bedrijf als je het niet correct verwijdert. Hoe je dat best aanpakt, hebben we voor jou samengevat in een overzichtelijk protocol. Lees snel verder en ontdek onze praktische tips.
Kadaverophaling
Een dood dier, maar ook nageboortes, verwijder je best zo snel mogelijk uit de stal. Dit is geen prettig werkje, maar gebeurt best zo snel mogelijk om ziekteverspreiding binnen je bedrijf te voorkomen. Belangrijk is om steeds hygiënisch te werk te gaan, zodat je niet onbewust de ziektekiemen van het dode dier verspreidt op je bedrijf. Hou daarbij rekening met volgende praktische tips:
- Meld de ophaling zo snel mogelijk aan bij de kadaverophaler via telefoon of app, dit kan 24 op 24, 7 dagen op 7.
- Gebruik apart materiaal voor het afvoeren van dode dieren of nageboortes.
- Draag een overall en laarzen en bij voorkeur ook handschoenen als je het dode dier naar de kadaverplaats brengt.
- Reinig en ontsmet al het gebruikte materiaal zoals emmers of kuipen voor nageboortes en biggen en de kadaverkar. Vergeet ook je laarzen niet te reinigen en te ontsmetten en was de gebruikte overall. Draag hem zeker niet meer bij je andere werkzaamheden!
- Denk aan de handhygiëne: was en ontsmet je handen onmiddellijk na het verwijderen van het kadaver en gooi gebruikte handschoenen onmiddellijk bij het afval.
Kadaverophaalplaats
Verlies ook de kadaverophaalplaats niet uit het oog:
- De kadaverophaalplaats ligt best zo dicht mogelijk bij de openbare weg en is vlot bereikbaar voor de ophaaldienst.
- Vermijd dat de ophaaldienst je erf op rijdt, dit kan door je oprit af te sluiten met een ketting of hek.
- Vermijd obstakels zoals bomen, elektriciteitsleidingen en -palen, … die de draaicirkel van de ophaalkraan kunnen belemmeren.
- Zorg voor een afgesloten en verharde ophaalplaats en hou er rekening mee dat de afscherming makkelijk door één persoon kan verwijderd worden.
- Verzorg de beplanting rond de ophaalplaats zodat het geen schuil- of woonplaats wordt voor ongedierte.
- Reinig en ontsmet na ophaling de kadaverplaats en eventuele kadavertonnen. Gebruik hierbij opnieuw aparte laarzen en overall die je niet in de stal gebruikt en reinig en ontsmet deze na gebruik.
Alle praktische tips vind je samengevat in een overzichtelijk protocol dat opgesteld werd naar aanleiding van de LEADER-projecten “Weerbaarheid in de Westhoek, van boer tot varken en terug” en “Weerbare varkens en boeren in Midden West-Vlaanderen”.
Heb je een specifieke vraag of wil je graag meer info over wat we binnen dit project voor jou of jouw bedrijf kunnen betekenen, contacteer ons telefonisch of via e-mail.
- Inagro An Cools (051/14.03.19)
info.varkenshouderij@inagro.be - Boerenbond Pieter-Jan Delbeke (051/26.03.42)
pieter-jan.delbeke@boerenbond.be - DGZ Charlotte Brossé (075/05.05.23)
charlotte.brosse@dgz.be
Heb je interesse om te kijken hoe op jouw bedrijf stap voor stap de bioveiligheid kan geoptimaliseerd worden?
