Veilig werken met gevaarlijke producten
Op een landbouwbedrijf zijn vaak heel wat chemische producten aanwezig. Niet enkel gewasbeschermingsmiddelen moeten correct gehanteerd worden, maar ook het gebruik van producten zoals ontsmettingsmiddelen, producten voor drinkwaterbehandeling of zuren voor de luchtwasser houden de nodige gevaren in.
Gevaar schuilt in een klein hoekje
Ongevallen op landbouwbedrijven gebeuren spijtig genoeg regelmatig. Veel ongevallen gebeuren met grote machines, maar ook stille gevaren zoals mest- en silogassen of ongelukken met gevaarlijke producten komen regelmatig voor.
We beseffen het niet altijd, maar op een landbouwbedrijf zijn heel wat gevaarlijke chemische producten aanwezig. Denk aan producten om ongedierte zoals insecten of knaagdieren te bestrijden of het zwavelzuur voor de chemische luchtwasser. Maar ook producten die je gebruikt om het drinkwater te behandelen of stallen en materiaal te reinigen en te ontsmetten zijn in onverdunde vorm uiterst gevaarlijk!
Weet wat je gebruikt: lees het etiket en veiligheidsinformatieblad
Als je er goed over nadenkt, zijn er misschien wel meer gevaarlijke producten op je bedrijf aanwezig dan je in eerste instantie zou denken. Je herkent ze aan de gevarensymbolen op het etiket.
Neem de tijd om een register te maken van deze gevaarlijke producten of biociden. Het is niet alleen verplicht om zo’n biocidenregister te hebben om te voldoen aan de randvoorwaarden van het nieuwe GLB, het is ook van cruciaal belang om alle informatie over de gevaarlijke producten bij de hand te hebben. Bewaar de belangrijke informatie van al deze producten op een centrale plaats op je bedrijf waar de informatie voor iedereen beschikbaar is.
Naast een lijst met de aanwezige biociden is het nuttig om alle etiketten (of een leesbare foto van de etiketten) te voorzien en ook het veiligheidsinformatieblad of SDS van elke biocide voeg je best toe aan deze lijst. Voor bedrijven met werknemers in dienst is dit bovendien verplicht.
Etiket uitgelicht
Op het etiket vind je:
- de naam van het product
- de gebruiksaanwijzing: hoe het product correct te gebruiken
- de gevaren
- de voorzorgs- en veiligheidsaanbevelingen.
Deze informatie vind je ook terug in het veiligheidsinformatieblad, aangevuld met onder andere informatie over wat te doen bij een ongeval met dit product of welke persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn als je dit product gebruikt.
Beter voorkomen dan genezen: bescherm jezelf
Een spat in je ogen of enkele druppels op je handen van een bijtend zuur of een agressief ontsmettingsmiddel is voldoende om ernstige verwondingen op te lopen. Bescherm daarom jezelf als je biociden of andere chemische producten hanteert en draag de gepaste persoonlijke beschermingsmiddelen of PBM.
Op het veiligheidsinformatieblad van elk product vind je onder rubriek 8.2 welke bescherming je nodig hebt voor je ogen, handen en je luchtwegen. Voor bijvoorbeeld handschoenen is hier aangegeven welk soort handschoenen geschikt zijn, idem voor bescherming van de luchtwegen. Je kan de specifieke PBM voor een specifiek product ook altijd aankopen bij de leverancier van dit product.
Toch in aanraking gekomen?
Gaat het toch mis, dan is spoelen de eerste actie die je onderneemt! Consulteer de info op het veiligheidsinformatieblad en neem bij twijfel contact op met het antigifcentrum. Lees meer over eerste hulp bij ongevallen met chemische producten in onze volgende nieuwsbrief.