Terugblik op openingsweek Agrotopia: Festival van de Toekomst en netwerkevents
Vorige vrijdag was het eindelijk zover: we openden Agrotopia, de grootste dakserre van Europa voor onderzoek naar de nieuwste teelttechnieken en professionele stadstuinbouw. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen grepen we alle kansen om zoveel mogelijk doelgroepen te betrekken, gaande van beleidsmakers over telers tot het brede publiek en scholen. Als kers op de taart mochten we Koning Filip ontvangen in onze gloednieuwe dakserre. In dit nieuwsbericht blikken we terug op de publieksweekends, workshops voor scholen en de netwerkevenementen tijdens de festivalweek.
Zaterdag 25/9 en zondag 26/9: Publieksweekend Festival van de Toekomst
Naast onderzoek en ontwikkeling zijn ook ontmoeting en demonstratie belangrijke functies van de dakserre. Een expozone, demo-opstellingen in de teeltcompartimenten, het stadstuinbouwplein en het auditorium bieden daartoe mogelijkheden aan telers, onderzoekers, adviseurs en bedrijven. Via bezoekerscorridors krijgt ook het publiek de mogelijkheid om kennis te maken met de glastuinbouw. Wederzijds begrip tussen boer en burger is dan ook een vereiste om landbouw verder alle kansen te geven in de toekomst. Met de organisatie van ‘Agrotopia, een festival van de toekomst’ nam het provinciebestuur daarin alvast het voortouw.
Op zaterdag en zondag genoot het publiek van 10 tot 23 uur van de festivalsfeer aan de voet van de dakserre. Een bezoekje aan de dakserre, met audioguide en infokiosken, was meer dan de moeite waard. Op verschillende stopplaatsen werden de bezoekers meegenomen in de wereld van de hydroteelt van bladgewassen en vruchtgroenten, verticale teelten en onze samenwerkingen met telers en bedrijven.
In het 'Pretpark voor Planten' van Henk Rijckaert maakten bezoekers op een interactieve en ludieke manier kennis met hedendaagse landbouw. In twee sprankelende wetenschapsshows serveerden Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel de beste verhalen op het snijpunt van landbouw en wetenschap. Tijdens de kidsspecial trakteerden ze ook de allerjongsten op een heuse show. Kleine laboproefjes mochten daarbij uiteraard niet ontbreken. ’s Avonds wierp Lieven Scheire in zijn gloednieuwe show ‘Technoboer’ een inspirerende blik op de nabije toekomst: worden robots en artificiële intelligentie vaste waarden in de landbouw? En hoe kunnen ruimtevaarders landbouwers helpen?
Tussen al dat slimme vertier konden bezoekers terecht in een sprankelende cateringzone. Ze proefden er van een hybride burger met een topping van meelworm, een lekkere pasta of een heerlijk witloofsoepje.
(Lees verder onder de foto's.)

Maandag 27/9 tot en met vrijdag 1/10: Workshops voor scholen
Op weekdagen tijdens het festival konden leerkrachten met hun klas deelnemen aan educatieve belevingsdagen in Agrotopia. In de workshop ‘Mini-Agrotopia’ bouwden ze een kleine verticale tuin. Naast knutselen met buizen en houten platformen programmeerden ze ook een heuse klimaatcomputer om hun gewassen te voorzien van water, warmte en licht. Daarna brachten de leerlingen een bezoek aan de serre en aan het ‘Pretpark voor Planten’. Om de leerkrachten voor- en nadien te ondersteunen, bood de Provincie West-Vlaanderen ook educatief lesmateriaal aan.
Maandag 27/9 tot en met vrijdag 1/10: Netwerkevenementen
Om ook andere stakeholders kennis te laten maken met onze nieuwe infrastructuur, organiseerden we er iedere weekdag een netwerkevent. Op maandagavond verwelkomden we de leden van het netwerk 100% West-Vlaams.
Na de intense coronaperiode waren de 100% West-Vlaamse hoeve- en streekproducenten blij elkaar opnieuw fysiek te mogen ontmoeten. Een blik achter de schermen van het netwerk en een wervelende zaalshow van Lieven Scheire boden de producenten inspiratie voor de toekomst. Tijdens een bezoek aan Agrotopia en een walking diner konden de producenten volop bijpraten met oude bekenden en nieuwe gezichten. De unieke locatie werd duidelijk gesmaakt. Een producent getuigt: "Doorgaans komen we samen in Inagro. Dat we vandaag uitgenodigd zijn in een inspirerend kader als Agrotopia geeft ons goesting om morgen terug in ons werk te vliegen!"
Op dinsdagavond nodigden POM West-Vlaanderen en TUA West er West-Vlaamse kmo’s en bedrijven uit. Op woensdagavond konden de personeelsleden van de Provincie West-Vlaanderen er een bezoekje brengen. Op donderdagavond waren lokale en regionale beleidsmakers, gemeenteraadsleden en provinciale organisaties aan de beurt. En vrijdagavond kunnen REO-telers de dakserre ontdekken. We zijn alvast benieuwd naar hun ervaringen!
Helemaal geïnspireerd?
Heeft Agrotopia jou geïnspireerd en wil je ons daarvoor belonen? Stem dan op Agrotopia in de Regiostars Awards. Surf naar https://regiostarsawards.eu/ en klik in de categorie URBAN Europe op het hartje naast Crop on Top (Agrotopia). Je kan dagelijks stemmen.
Agrotopia werd gerealiseerd met de steun van Inagro, Provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse overheid via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds, REO Veiling en Europa via het EFRO Vlaanderen-programma. Het project “Crop on Top” ontvangt € 900.000 steun via het EFRO Vlaanderen-programma.