Sla samen met ons en provincie West-Vlaanderen koolstof op in je bodem
De hele wereld is op zoek naar nieuwe manieren om koolstof te binden - en zo klimaatopwarming tegen te gaan - maar vergeet daarbij vaak de kracht van lokale landbouwbodems. Carbon Farming of koolstofbewuste landbouw bevordert een manier van landbouw om koolstof te binden in landbouwbodems en zo de bodemkwaliteit te verbeteren. Om dat potentieel te benutten, zetten de provincie West-Vlaanderen en Inagro een pilootproject op waar ook jij aan kunt deelnemen.
Koolstof binden in de landbouwbodem
De landbouwsector wordt vaak medeverantwoordelijk gehouden voor de klimaatproblematiek. En inderdaad, de landbouwsector produceert broeikasgassen, maar het aandeel is relatief beperkt. Dat de landbouwsector een deel van de oplossing is, wordt te weinig belicht. Landbouwers kunnen koolstof opslaan in de bodem, wat niet alleen goed is voor het klimaat, maar ook voor de bodem zelf. Carbon Farming maakt van landbouwers dus partners in het klimaatvraagstuk.
Koolstof lokaal compenseren
Eerder al compenseerden bedrijven en organisaties hun uitstoot, bijvoorbeeld door de aanplant van bomen in ontwikkelingslanden te financieren. Maar het kan ook lokaal, op West-Vlaamse landbouwbodems. En dat is precies wat de provincie West-Vlaanderen wil doen. Samen met Inagro startte ze een pilootproject op waarin ze de CO2-uitstoot van haar wagenpark compenseert met de hulp van West-Vlaamse landbouwers. Zij kunnen tegen vergoeding koolstof opslaan in hun bodems door bepaalde technieken toe te passen.
Ook interesse om mee te werken?
De provincie West-Vlaanderen en Inagro zijn op zoek naar landbouwers die bereid zijn om mee te werken aan het proefproject. We starten met een éénjarig project. Verlenging en uitbreiding zijn mogelijk, onder voorbehoud van positieve evaluatie en voldoende beschikbare middelen.
Deelnemende bedrijven passen koolstofopslagtechnieken toe op hun percelen. Technieken die we ondersteunen, zijn:
- groenbedekkers en onderzaai (bv. van gras bij mais) maximaal inzetten
- bijkomende compost gebruiken
- grasland aangepast beheren
- maximaal vaste organische mest gebruiken
- een verruimde teeltrotatie toepassen (bv. monocultuur van mais doorbreken door een graangewas te zaaien)
Aan de slag!
Stel je kandidaat via onderstaand formulier* voor 21/3. Aan de kandidaatstelling zijn geen verplichtingen verbonden. Indien je geselecteerd bent, word je door Inagro gecontacteerd om plannen voor jouw bedrijf te concretiseren, om te kunnen komen tot een overeenkomst met de provincie. In dat geval sluit je je ook aan voor lidmaatschap in een lerend netwerk dat werkt rond verbetering van de bodem en/of koolstoflandbouw. Er wordt een vergoeding voorzien van 50 EUR/ton opgeslagen CO2. Ter illustratie kan je met aangepast graslandbeheer per ha ongeveer 1.8 ton CO2 opslaan.
*Dit formulier vraagt enkele gegevens op in verband met perceelseigenschappen. Die gegevens worden gebruikt om jouw kandidatuur te evalueren. Daarnaast wordt een motivatie voor deelname gevraagd. Die motivatie dient om de langetermijnopslag van koolstof in de bodem te kunnen inschatten. De gevraagde contactgegevens worden uitsluitend gebruikt om jou op de hoogte te stellen van het aanvaarden of afwijzen van je kandidatuur.