Praktijkgerichte studieavond witloof met presentaties en demonstraties
Dit jaar hadden we een speciale editie van deze studieavond witloof. We spendeerden op vrijdagavond 14 februari niet alleen tijd met onze geliefden, maar ook met onze geliefde groente namelijk witloof. De onderwerpen dit jaar waren praktijkgericht. Zo werd ‘Force de gel’, wortelinhoud en forcerie, en winterrassen en gevoeligheid voor Phytophthora cryptogea besproken. Er vonden ook nog twee kleine demonstraties in de witloofloods plaats.
Franse collega bespreekt methode van ‘Force de gel’
Om de rijpheid van de witloofwortels te kennen, worden er vaak wortelanalyses uitgevoerd om te beslissen of rooi al gewenst is of niet. In het Franse onderzoeksstation APEF onderzochten ze een bijkomende methode om de rijpheid van de wortels met elkaar te vergelijken en om de gewenste bewaarperiode te kennen. Laurent Cassan gaf tijdens de studieavond meer uitleg over die methode. Praktisch worden de wortels tot een sap gecentrifugeerd en wordt de viscositeit na 24u bepaald.
- Als dit sap vast is geworden wil dit zeggen dat de wortels nog niet rijp zijn en beter een langere frigobewaring kennen.
- Is het sap vloeibaar, dan is de wortel rijp en klaar voor forcerie.
Deze methode wordt bij hen ‘Force de gel’ genoemd. Als de waarde voor ‘Force de gel’ van verschillende wortelpartijen is gekend, kan de teler op basis van deze gegevens zijn koelcellen beredeneerd schikken en dus zijn forcerieplanning maken. Inagro gaat aan de slag om deze techniek eigen te maken.
Nederlandse voorlichter vertelt meer over de relatie tussen wortelinhoud en forcerie
Na Laurent Cassan nam Hans Vroegindeweij het woord. Hij is een witloofvoorlichter voor het Nederlandse bedrijf TTW en kwam meer vertellen over de relatie tussen wortelinhoud en forcerie. Zijn presentatie bestond uit drie grote delen.
- Het eerste deel was het nitraatgehalte in blad en wortel als voorspeller voor de ziektedruk en het forceerresultaat. Analyses kunnen dus de risico’s in beeld brengen en hierop kan eventueel geanticipeerd worden.
- Daarna besprak hij het voedingselement boor, dit blijkt nog steeds een onmisbaar voedingselement. Het heeft een effect op wortelbreuk bij rooi en sorteren en ook op eventuele pitafwijkingen.
- Hans sloot zijn presentatie af met de relatie tussen de rijpheid van de witloofwortel en kropontwikkeling. Dit omvatte onder meer het effect van de worteldiameter en de rijpheid van de wortel.
Demonstraties in de witloofloods
Na de presentaties werden in de witloofloods verschillende demonstraties gegeven. Zo stond er een tafel waarbij verschillende rassen werden geïnoculeerd met Phytophthora cryptogea. In het VLAIO-La project HydroPhyt wordt de rasgevoeligheid ten opzichte van deze pathogeen onderzocht. Er is een verschil in agressiviteit tussen de isolaten, maar ook een verschil in aantasting tussen de rassen. Dit werd verteld en getoond aan de hand van aangetaste wortels.
Er werd daarna een demonstratie gegeven door collega Ellen Pauwelyn. In het kader van puntvervuiling is ze op zoek naar manieren om dit zoveel mogelijk te beperken. Zo is er een ‘Closed Transfer Systeem’ die helpt met het vullen van de spuittank waarbij je zonder contact de gewasbeschermingsmiddelen kunt vullen in het spuittoestel. Het toestel werd toegelicht en gedemonstreerd.
Voor de aanwezigen konden bijpraten met een hapje en drankje, nam onze voorlichter Claude Vanderschelden nog het woord om meer informatie te geven over de winterrassen die aan het assortiment zullen worden toegevoegd.