Pootgoed gezocht!
Het vastleggen van pootgoed voor komend seizoen loopt momenteel heel wat moeilijker dan andere jaren. Niet alleen is er een dalend areaal pootgoed, ook de pootgoedteelt staat onder druk.
Minder aanbod?
In tegenstelling tot de verwerkende industrie die jaar na jaar uitbreidt, zien we een dalend areaal pootgoed. Dit niet alleen in België, maar ook in andere landen waar we ons pootgoed vandaan halen. Als we kijken naar EU-5 (Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en België), dan bedroeg het areaal pootgoed in deze landen in 2023 zo'n 84.000 ha, een daling van 7% ten opzichte van een jaar eerder en 10% lager dan in 2020. Naast minder hectares lag afgelopen jaar ook de opbrengst van het pootgoed lager (minder knollen per struik gevormd) en viel ze ook grover uit (grotere maten).
Daarnaast staat de pootgoedteelt ook onder druk door onder meer
- toegenomen kosten van de teelt
- minder toegelaten insecticiden om de virusdruk onder controle te houden
- concurrentie om grond (pootgoed is onderworpen aan een verplichte rotatie van 1 op 4)
- regelgeving
- uitbetalingsprijzen die niet in dezelfde mate mee evolueren als de (contract)prijzen voor consumptieaardappelen.
Verzorg je pootgoed
Nu er minder pootgoed beschikbaar komt, is het des te belangrijker om zorgzaam met je pootgoed om te gaan van zodra het geleverd wordt op je bedrijf. Enkele richtlijnen hierbij zijn:
- Bewaar pootgoed in een geschikte ruimte. Kippers en big-bags zijn dit niet!
- Zorg voor een goede beluchting en vermijd condens
- Vermijd contact met kiemremmers
- Regen en vrieskou zijn te vermijden
Voor meer informatie over het controleren van pootgoed bij ontvangst en het correct omgaan met pootgoed kun je de richtlijnen raadplegen die worden verspreid door de brancheorganisatie BelPotato.be.
Snijden pootgoed?
Omdat er weinig pootgoed beschikbaar is en ook veel grote maten aangeboden worden, zullen veel telers ook pootgoed (laten) snijden.
Met snijden kan je besparen op pootgoedkosten, maar sta ook stil bij de mogelijke risico's. Door het snijden kunnen schimmels of bacteriën zich verspreiden. Laat daarom alleen gezonde partijen snijden. En zorg dat het mes bij snijden continu ontsmet wordt.
De meeste telers laten het snijden in loonwerk uitvoeren. Werk hiervoor samen met een erkende loonwerker.