Aardappelen voorkiemen bio

Het voorkiemen van aardappelpootgoed

In de biologische aardappelteelt kan de plaagdruk sterk wegen op de opbrengst en kwaliteit van de oogst. Om deze invloed te beperken is rassenkeuze van primair belang. Daarnaast tracht men voordat de plaag toeslaat al zo veel mogelijk opbrengst te realiseren. Het pootgoed voorkiemen is hiervoor een eenvoudige maatregel. In jaren met hoge plaagdruk kan dit tot 4 à 5 ton/ha meeropbrengst opleveren.

Minimaal vijf weken voorkiemen

Om een groeivoorsprong van betekenis te realiseren, moet je de poters minimaal vijf weken voorkiemen. Vanaf die voorkiemduur kan je een significant effect bekomen op de opkomst na planten en de eindopbrengst. In proeven realiseerden we met een voorkiemperiode van zeven weken een meeropbrengst van 3 tot 6 ton/ha vergeleken met niet-voorgekiemd pootgoed. De meeropbrengst is afhankelijk van de plantdatum, de plaagdruk en het ras. In een droog, plaagvrij jaar zal het uiteindelijk weinig of geen winst opleveren.

Handig voorkiemsysteem in zakken

Voorkiemen in kiemzakken is op de biohoeve van Inagro inmiddels een standaardpraktijk, ook voor de rassenproeven. Zeker bij teelt op grote schaal is het voorkiemsysteem Joppe een aanrader. Het grote voordeel van deze voorkiemzakken is dat alle aardappelen voldoende wind en licht krijgen. De rekken maken de voorkiemzakken stapelbaar en makkelijk te vullen en te legen met een vorklift. Voor bescherming tegen regen zijn de zakken voorzien van een regenflap.

Bio aardappelen voorkiemzakken

Andere voorkiemsystemen

In 2020 is er een nieuw systeem bijgekomen op de markt: het ErFra VoorKiemSystem (VKS). Dat is een systeem met houten opvouwbare rekjes die in bewaarkisten passen. Wie op kleinere schaal teelt, kan de pootaardappelen in kiembakjes verdelen of los over de vloer openspreiden.

Praktische tips

Geef het pootgoed dat uit de koelcel komt eerst een warmtestoot en plaats de voorkiemzakken of -bakken nadien buiten tot het planten. Bewaar ze bijvoorbeeld tijdens de eerste week in de loods bij ca. 15°C en laat ze dan buiten afharden. Zet ze bij nachtvorst binnen.

Door de voorkiemzakken gedurende de hele voorkiemperiode in openlucht en volle zon te houden, krijg je korte en stevige kiemen. Hierdoor ervaren we op het proefbedrijf weinig problemen met kiembreuk bij het overstorten of het planten van de aardappelen. Voor sommige rassen geven de pootgoedbedrijven aan dat ze gevoeliger zijn voor kiembreuk bij het planten.

Bio aardappelpootgoed in voorkiemzak

Meer info

Heb je nog vragen over de toepassing en voordelen van deze techniek?

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.