Ontwikkelingen in ons onderzoek naar duurzaam nutriëntenbeheer
Het Nutri2cycle project heeft als hoofddoelstelling om nutriëntenkringlopen in Europese landbouwsystemen zo veel mogelijk te sluiten via innovatie technologieën, en zo een duurzame landbouw te creëren. Na intussen 4,5 jaar onderzoek loopt het project stilaan op zijn eind. Met dit nieuwsbericht zetten we graag enkele interessante zaken uit de laatste projectnieuwsbrief op een rijtje.
Nutri2cycle geeft input aan Europese Commissie omtrent voedselzekerheid
Op 22 november 2022 nodigde de Europese Commissie Nutri2Cycle uit om deel te nemen aan hun interne workshop over voedselzekerheid en te bespreken hoe onderzoek en innovatie concreet kunnen bijdragen tot het aanpakken van diverse uitdagingen op wereldniveau. Professor Erik Meers, coördinator van Nutri2Cycle, presenteerde het algemeen concept van het project en hoe de resultaten ervan kunnen bijdragen tot een nutriëntenefficiënte landbouw in Europa en tot voedselzekerheid met minder externe inputs.
Circulaire biogebaseerde meststoffen kunnen helpen de productiviteit van gewassen te verhogen en tegelijk de landbouwkosten en de milieueffecten te verminderen. Dit door de juiste hoeveelheden stikstof te gebruiken waar en wanneer planten die nodig hebben en manieren te vinden om nutriëntenverliezen naar het milieu te beperken. Daarnaast draagt circulariteit in de landbouw ook bij tot de zelfvoorzienendheid met betrekking tot het garanderen van voedselzekerheid.
Demodagen
Een belangrijk aspect van Nutri2Cycle zijn de 14 zogenaamde lighthouse demo's, die als 'lichtend voorbeeld' een circulaire landbouw nastreven. Deze lighthouse demo's worden onderverdeeld in vijf subcategorieën, waarvan Inagro actief betrokken bij de eerste drie:
- Innovatieve managementsystemen, tools en goede praktijken voor een optimaal nutriëntenbeheer en emissiereductie in de dierlijke productie, bv. pocketvergisting
- Nieuw voeder geproduceerd via agroreststromen, bv. eendenkroos
- Biogebaseerde meststoffen en bodemverbeteraars afkomstig van agroreststromen, bv. herwonnen meststoffen
- Tools, technieken en systemen voor precisiebemesting
- Innovatieve bodem-, bemesting- en gewasmanagementsystemen
Hieronder vind je enkele voorbeelden van lighthouse activiteiten van diverse partners terug.
-
Webinar omtrent goede praktijken voor een nutriëntenefficiënte landbouw in Hongarije, Kroatië en Polen
Op 3 februari organiseerde het Nutri2Cycle consortium een webinar gericht op nutriëntenrecuperatietechnieken in Hongarije, Kroatië en Polen. Het webinar gaf eerst inzichten over de stand van zaken bij de implementatie van herwonnen meststoffen in Europa en de juridische randzaken om tot een efficiënte circulaire economie in Europa te komen. Vervolgens zoomde men in op de status van de energie- en meststoffenmarkt in Hongarije en Polen.
Goede praktijken en mogelijke belemmeringen voor de overgang naar een nutriëntenefficiënte landbouw werden besproken met specifieke verwijzing naar Polen, Kroatië en Hongarije. De projectpartners gaven een overzicht van de geselecteerde Nutri2Cycle lighthouse demo's die in sommige van deze landen zijn uitgevoerd om de technische haalbaarheid en de implementatie ervan in andere EU-regio's te beoordelen.
Het webinar kan herbekeken worden op YouTube.
-
Open dag 'bodemgezondheid' georganiseerd door Teagasc
Op 16 maart 2023 hield Teagasc een open dag "Farming for Soil Health" in Johnstown Castle in Co. Wexford, Ierland. Het evenement werd georganiseerd om het huidige onderzoek op het gebied van duurzaam bodembeheer onder de aandacht te brengen en informatie te verstrekken over de huidige beste praktijken op Ierse boerderijen. Het evenement sloot ook aan bij de derde wereldconferentie over bodembiodiversiteit, die van 13 tot 15 maart in Dublin werd georganiseerd.
-
Ammoniakrecuperatie in Spanje
De 4e conferentie van de Europese projecten Nutri2Cycle en Circular Agronomics vond plaats op 17 november in Vic (Catalonië), waar IRTA de resultaten van de monitoring van de installatie voor de terugwinning van ammoniak en bijhorende herwonnen meststoffen presenteerde. Aangezien het event ook georganiseerd werd door het project Circular Agronmics, kan men voortbouwen op synergiën tussen beide projecten.
Wat staat er nog op de planning?
Het project loopt nog tot september. Die tijd zal Nutri2Cycle vooral gebruiken om enkele studies af te ronden en verder in te zetten op resultaatsverspreiding via lokale workshops en studiedagen. Zo organiseert Nutri2Cycle, in samenwerking met Nutricycle Vlaanderen en enkele andere projecten, op 20 juni een studienamiddag over de toekomst van duurzame landbouw in Vlaanderen.
Er wordt verder gewerkt aan meerdere wetenschappelijke publicaties Alle reeds gepubliceerde studies vind je terug op de projectwebsite.
Bovendien organiseert men in september een slotevent waarop alle belangrijkste resultaten van het project gebundeld zullen worden. Meer info hieromtrent volgt snel.