Melkvee houden vergt een multidisciplinaire aanpak
Op het melkveebedrijf Neuville te Geluveld willen we graag de laatste nieuwtjes meegeven rond vier thema's om het maximale uit jouw bedrijf te halen:
- transitie,
- drinkwater,
- jongvee en
- genetica.
Kom jij ook vrijdag 8 juli naar de studienamiddag Meeting@theFarm?
De transitieperiode
Je koeien optimaal voorbereiden op een goeie “marathon”
Heel wat koeien komen de transitieperiode (van 30 dagen vóór tot 60 dagen na kalven) niet optimaal door. Dit kan leiden tot (toekomstige) gezondheidsproblemen, gedaalde langleefbaarheid en verminderd productieniveau over de ganse lactatie waarbij de jaarlijkse verliezen geschat worden op 214 euro per koe.
De transitieperiode is dus een belangrijke periode waarin het succes van de volgende lactatie grotendeels bepaald wordt. Koeien moeten veerkrachtig zijn om deze vlot te doorlopen.
Tot voor kort kon je aan de slag met enkele praktische tips om de transitieperiode bij melkvee te monitoren.
In het VLAIO-project Veerkracht wordt de veerkracht tijdens de opstart met behulp van een nieuw kengetal in beeld gebracht. Hiermee kan het al dan niet slagen van de transitieperiode beter in beeld worden gebracht.
“Fitte kalveren, yes we plan!”
In het demoproject Kalfit worden melkveehouders gesensibiliseerd om preventief te werk te gaan in de kalveropfok om zo de algemene gezondheid van de kalveren te verbeteren.
Tijdens de studienamiddag op 8 juli ligt de nadruk op biestmanagement, kalverdiarree, reinigen en ontsmetten van kalverhuisvesting en luchtwegproblemen. We geven specifieke aandachtspunten, actiepunten, protocollen en handige tips mee voor een efficiënte kalveropfok.
In het Interreg 2Seas-project Health for Dairy Cows (H4DC) wordt er specifiek gewerkt op Cryptosporidium op een aantal bedrijven. Het bredere plaatje rondom kalverdiarree wordt in beeld gebracht.
Het belangrijkste doel van dit project is om de impact van Cryptosporidium op de gezondheid en economische resultaten te verminderen. Dit gebeurt door een tweeledige aanpak.
- Als eerste is het doel om het aantal besmette kalveren sterk te doen dalen door in te zetten op preventie.
- Ten tweede zal er in het project ook worden ingezet op een versnelde ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen Cryptosporidium.
Daarnaast zal er een goedkope en makkelijk bruikbare on-farm detectiekit voor Cryptosporidium ontwikkeld worden.
Ervaringen uit dit project en voorbeelden van een aantal pilootbedrijven worden gedeeld en zijn leerrijk voor iedereen.
Het belang van goed drinkwater
Geef je koeien drinkwater van goede kwaliteit. Het klinkt vanzelfsprekend, maar hoe doe je dat? En wat doe je als je dat water niet zomaar ter beschikking hebt?
Het correct toepassen van drinkwaterbehandelingen om de kwaliteit van het water te verbeteren én om eventueel de diergezondheid en/of de productieresultaten bij rundvee te optimaliseren, is een uitdaging.
Als je gezonde koeien en goede technische resultaten wilt behouden, dan is aandacht voor de drinkwaterkwaliteit belangrijk. Maar wat als de kwaliteit van het drinkwater van je koeien toch niet zo goed is? Wat als de waterbron die je ter beschikking hebt bacteriologisch niet voldoet?
- Moet je dan overschakelen op leidingwater?
- Of kies je voor een waterbehandeling die de bacteriologische kwaliteit van het water verbetert?
- Kan je zomaar de technieken uit de varkens- of pluimveehouderij toepassen? Of verstoor je daarmee de werking van de pens van de koeien?
Die vragen stellen heel wat rundveehouders zich. Daarom richtten Inagro en Hooibeekhoeve samen met enkele veehouders en waterbehandelingsfirma’s een operationele groep op. Ze gaan na hoe je drinkwater voor rundvee het best behandelt om te komen tot 'Healthy Water for Happy Cows'.