Meer weerbaarheid voor jou en je varkensbedrijf
Als varkenshouder sta je voor heel wat uitdagingen. Je hebt een reeks plichten, je wordt onderworpen aan controles en je moet nadenken over de toekomst. Dit zorgt voor stress en onzekerheid. Daarnaast wil je ook je bedrijf en je varkens gezond houden, want gezonde varkens doen het beter en maken het werk aangenamer. De nood aan ondersteuning van de sector is er.
Met de twee projecten “Weerbaarheid in de Westhoek, van boer tot varken en terug” en “Weerbare varkens en boeren in Midden West-Vlaanderen” konden we individuele begeleiding bieden aan verschillende bedrijven, organiseerden we infosessies, stelden we thematische protocollen op met handige tips en werkten we mee aan de mentale weerbaarheid van de varkenshouder. Ondersteuning die essentieel is en sterk geapprecieerd werd! Beide projecten lopen af op 30 juni. We bundelen graag de info voor jou.
Van individuele begeleiding tot kennisuitwisseling
Tijdens de looptijd van de projecten kregen 14 varkensbedrijven in de Westhoek en 15 bedrijven in Midden West-Vlaanderen individuele begeleiding, op maat van elk bedrijf. De adviezen waren vrij uiteenlopend: praktische tips om ziekteverspreiding op het bedrijf te voorkomen, het verbeteren van de waterkwaliteit, het aanpakken van een bepaalde ziekteproblematiek,… De aanhoudende crisis zorgde ook voor een heel ander soort vragen zoals de mogelijkheden van heroriëntatie van het bedrijf, het aanpassen van het meerwekensysteem of hoe je een (gedeeltelijke) stopzetting het best aanpakt.
Om alle varkenshouders te informeren, organiseerden we een aantal studieclubs en workshops. Verschillende varkenshouders wisselden kennis uit rond de bioveiligheid op hun bedrijf, rond de voor- en nadelen van eigen aanfok of rond een goede quarantaine. Een workshop rond innovatieve technieken leerde hoe je de gezondheid op je bedrijf beter kan opvolgen.
De verzamelde info werd overzichtelijk gebundeld in 15 protocollen, die je in je stal of omkleedruimte kan ophangen en die je helpen om de bioveiligheid en de gezondheid op jouw bedrijf te verbeteren.
Workshops over efficiëntie, communicatie en je rechten als varkenshouder
Bioveiligheid op je bedrijf zorgt ervoor dat je varkens gezonder zijn, wat het werk aangenamer maakt. Ook je werk efficiënt organiseren en plannen kan hiervoor zorgen. In een workshop rond planning en efficiëntie zochten we naar de beste looplijnen en leerden we dat een goede planning, orde en netheid kunnen leiden tot heel wat tijdswinst.
Bioveiligheid betekent ergens dat je je bedrijf afsluit voor de buitenwereld, wat heel wat argwaan kan opwekken. Hoe je deze afstand kan verkleinen via een goede communicatie werd toegelicht in een workshop rond communicatie met je omgeving.
Als varkenshouder heb je heel wat plichten, maar in de infosessies “Rechten en plichten bij controle” werd duidelijk gesteld dat je zeker ook rechten hebt. Zo heb je het recht om uitstel te vragen bij een controle, kan je niet gedwongen worden om een verklaring te ondertekenen, en kan je tegen een mogelijke sanctie steeds bezwaar aantekenen.
Mentale veerkracht voor meer rust in je hoofd
De afgelopen jaren waren moeilijke jaren voor varkenshouders, en er was duidelijk nood aan meer ondersteuning voor meer mentale weerbaarheid. Door het organiseren van verschillende infosessies zorgden we er mee voor dat dit onderwerp bespreekbaar gemaakt werd. Onder begeleiding van een psycholoog of psychotherapeut werd in kleine groepjes gepraat over veerkracht en mentale weerbaarheid en werden tips gedeeld over hoe je kan omgaan met stress en hoe je ook in moeilijke omstandigheden, toch de rust in je hoofd kan bewaren. Je staat er als varkenshouder duidelijk niet alleen voor.
Meer info?
Onze contactgegevens
Inagro An Cools 051 14 03 19 info.varkenshouderij@inagro.be |
Boerenbond Ellen de Jong 0472 34 30 76 ellen.de.jong@boerenbond.be |
DGZ Charlotte Brossé 078 05 05 23 charlotte.brosse@dgz.be |
