Koolstofbewuste landbouw - terugblik op conferentie en landbouwers aan het woord
De hoeveelheid koolstof in de atmosfeer neemt met 4,3 miljard ton per jaar toe. Meer koolstof in de bodem kan de toename van CO2 in de atmosfeer helpen afnemen, wat belangrijk is in de afremming van de klimaatverandering. Inagro bekijkt samen met projectconsortium de mogelijkheden en ging tijdens een online conferentie in gesprek met landbouwers, beleidsmakers, kennisinstituten en andere stakeholders over beleidsaanbevelingen en verdienmodellen.
Online conferentie - Incentivising Carbon Farming op 8-9 december 2021
Er is de laatste tijd heel wat te doen rond carbon farming, of koolstoflandbouw, waarbij landbouwers door bepaalde technieken koolstof kunnen vastleggen in de bodem. Op die manier kunnen ze een positieve impact hebben op de klimaatuitdagingen en de klimaatdoelstellingen.
Vanuit Inagro, samen met een internationaal consortium binnen het Interreg ‘Carbon Farming-project’, wordt hier reeds een aantal jaren rond gewerkt.
- Een eerste grote tak in het project betreft het demonstreren van technieken en inspireren van landbouwers om er mee aan de slag te gaan.
- Als tweede worden ook pilootcases uitgewerkt waarbij uitgezocht wordt hoe landbouwers kunnen vergoed worden voor de toepassing van de technieken, bijvoorbeeld via andere bedrijven of organisaties die hun uitstoot willen compenseren.
- Een derde belangrijke tak zijn beleidsaanbevelingen, die ervoor zorgen dat het beleid rekening houdt met de noden van de sector, dat dit een stimulerend beleid is.
Alle bevindingen uit het project werden gebundeld tijdens de online conferentie op 8 en 9 december. Projectpartners gingen in gesprek met landbouwers, beleidsmakers, kennisinstituten en andere stakeholders over de beleidsaanbevelingen en verdienmodellen. Zo’n 270 geïnteresseerden woonden het plenaire programma bij van de online conferentie Incentivising Carbon Farming. De elf workshops, die inzoomden op onderliggende vraagstukken en praktijkvoorbeelden, konden gemiddeld vijftig deelnemers boeien.
Pilootproject in Vlaanderen
Tijdens de conferentie werd vanuit Inagro een Vlaams pilootproject voorgesteld. Sinds 2020 compenseert Gemeente Beernem de CO2-uitstoot van het gemeentelijke wagenpark gedeeltelijk via koolstofopslag in de bodem op gemeentelijke landbouwgrond én bij landbouwers. Inagro en Boerennatuur Vlaanderen begeleiden de samenwerking.
Inagro adviseert de landbouwers over de meest geschikte koolstoflandbouwtechniek(en) en begeleidt de toepassing ervan. Daarnaast brengen we de betrokken landbouwers samen voor kennisdeling en informeren we geïnteresseerde landbouwers.
Naar aanleiding van het initiatief in Beernem werd recent ook een video opgenomen waarin deelnemende boeren vertellen over toegepaste technieken, om zo andere boeren te inspireren om soortgelijke technieken toe te passen.
Beleidsbrief aan Frans Timmermans (Europese Commissie)
De ervaringen uit de verschillende pilootprojecten werden ook opgenomen in de beleidsbrief, die eind november overhandigd werd door het projectconsortium aan Frans Timmermans. Hij leidt de activiteiten van de Europese Commissie met betrekking tot de Europese Green Deal en moet de doelstelling van klimaatneutraliteit tegen 2050 verankeren in de eerste Europese klimaatwet. De belangrijkste aanbevelingen die werden geformuleerd zijn:
- stimulerende regelgeving,
- een eerlijke beloning en
- betrouwbare borging van internationaal geldende standaarden.
Dit nieuwsbericht kadert in het Interreg-project 'Carbon Farming'.
