Klaar voor het hopseizoen?
Het hopteeltseizoen is weer begonnen. Ook dit jaar staat Inagro klaar om hoptelers en -verwerkers te ondersteunen. In ons labo kan je zowel de rijpheid als de kwaliteit van hop laten analyseren. Je kan je ook inschrijven voor onze gratis Hopberichten waarin we tijdens het groeiseizoen info geven over ziektes en plagen en afrijping van de hop.
Analyse hopkwaliteit
Om de hopkwaliteit in beeld te brengen, kan Inagro zes kenmerken analyseren:
- hopzuren (alfa- en bètazuren)
- totale hopoliegehalte
- Hop Storage Index (HSI)
- vochtgehalte
- vreemde bestanddelen
- samenstelling hopolie (aroma analyse) – nieuw!
Op aanvraag analyseert het labo ook de aanwezigheid van contaminanten zoals zware metalen of gewasbeschermingsmiddelen.
Analyse rijpheid hop
De timing van hopoogst is cruciaal voor de hopkwaliteit. Inagro volgt al jaren de rijpheid van de belangrijkste hopvariëteiten. Het labo bepaalt de rijpheid via analyse van het alfagehalte, totale hopoliegehalte en droge stof gehalte.
BELAC-accreditatie voor hopanalyses
Sinds 1 maart 2024 heeft het labo van Inagro een BELAC-accreditatie voor de hopanalyses. Wie bij ons een staal inlevert, kan dus rekenen op een analyse die voldoet aan de internationale kwaliteitsnorm.
Terugblik hopseizoen 2024
Het groeiseizoen van 2024 in onze regio had veel regen en warme temperaturen. Helaas had dit niet altijd een positief effect op de hopkwaliteit. Traditionele aromarassen hadden last van hittestress in augustus, wat leidde tot alfawaarden onder het gemiddelde. Gelukkig waren de geoogste volumes ruwe hop in veel rassengroepen goed tot bovengemiddeld.
Abonneer je op gratis Hopberichten
Vanaf eind mei tot eind september verstuurt Inagro wekelijks Hopberichten per mail. Hierin vind je informatie over de ziektes en plagen in de hop en hoe je deze kan bestrijden. Op het einde van het groeiseizoen geven we updates over de status van de afrijping van de hop. Vanaf ongeveer half augustus nemen we twee keer per week een aantal stalen op praktijkpercelen om de rijpheid van de hop in te schatten en zo het ideale pluktijdstip te kennen. De resultaten van de rijpheidsanalyses lees je in de Hopberichten.