Inagro’s labo heeft BELAC-accreditatie voor hopanalyses
Het hopteeltseizoen is gestart. Ook dit jaar staat Inagro klaar om hoptelers en -verwerkers te ondersteunen. In ons labo kan je zowel de rijpheid als de kwaliteit van hop laten analyseren. Je kan je ook inschrijven voor onze gratis Hopberichten waarin we tijdens het groeiseizoen info geven over ziektes en plagen en afrijping van de hop.
BELAC-accreditatie voor hopanalyses
Sinds 1 maart heeft het labo van Inagro een BELAC-accreditatie voor de hopanalyses. Wie bij ons een staal inlevert, kan dus rekenen op een analyse die voldoet aan de internationale kwaliteitsnorm.
Analyse hopkwaliteit
Om de hopkwaliteit in beeld te brengen, kan Inagro vijf kenmerken analyseren:
- hopzuren (alfa- en bètazuren)
- totale hopoliegehalte
- Hop Storage Index (HSI)
- vochtgehalte
- vreemde bestanddelen – nieuw!
Op aanvraag analyseert het labo ook de aanwezigheid van contaminanten zoals zware metalen of gewasbeschermingsmiddelen.
Analyse rijpheid hop
De timing van hopoogst is cruciaal voor de hopkwaliteit. Inagro volgt al vele jaren de rijpheid van de belangrijkste hopvariëteiten. Het labo bepaalt de rijpheid via analyse van het alfagehalte, totale hopoliegehalte en droge stof gehalte.
Terugblik hopseizoen 2023
2023 startte met een lange, natte periode van half maart tot begin mei. Juni was dan weer zeer droog en augustus zeer nat. Gelukkig was er minder neerslag in het plukseizoen. Dit resulteerde in:
- Gemiddeld alfagehalte: hoog. De tweede hoogste meting in de periode 2016-2023 (met 2021 als echte uitschieter).
- Gemiddeld hopoliegehalte: laag. Ondanks de sterke correlatie met het alfagehalte.
- Oogst: gemiddeld. Maar wel 20 tot 25% hoger dan rampjaar 2022.
Het labo van Inagro zag in 2023 een sterke stijging van het aantal hopanalyses. Met de recente BELAC-accreditatie verwachten we dat de stijging zich in 2024 zal verderzetten.
Abonneer je op gratis Hopberichten
Vanaf eind mei tot eind september verstuurt Inagro wekelijks Hopberichten per mail. In het groeiseizoen bevatten deze berichten informatie over de ziektes en plagen in de hop en hoe je deze kan bestrijden. Op het einde van het groeiseizoen geven we updates over de status van de afrijping van de hop. Vanaf ongeveer half augustus nemen we twee keer per week een aantal stalen op praktijkpercelen om de rijpheid van de hop in te schatten en zo het ideale pluktijdstip te kennen. De resultaten van de rijpheidsanalyses lees je in de Hopberichten.