Is het scheiden van biomassa en kunststoffen voor vruchtgroenten een haalbare kaart?
Bij het ruimen van vruchtgroenten komt er heel wat biomassa vrij waarin touwen en clips verstrengeld zijn die tijdens de teelt werden gebruikt. Het effectief scheiden van deze biomassa en kunststoffen is een uitdaging, maar cruciaal om beide stromen op een interessante manier te kunnen benutten.
Als onderdeel van het Zero-Waste project heeft de Universiteit Gent verschillende scheidingstechnieken onderzocht om dit te bereiken. Ze hebben de haalbaarheid en effectiviteit van deze technieken geanalyseerd voor tomaten, paprika's en komkommers. Benieuwd naar de resultaten? Hier volgt een beknopte samenvatting!
Onderzoek naar effectieve scheidingstechnieken
-
Zeven
Er werden zeeftesten uitgevoerd met verschillende poriëngroottes, waarbij het merendeel van het materiaal op de bovenste zeef bleef liggen.
Touwen vertoonden de neiging om samen te klitten, wat het scheidingsproces bemoeilijkte. Een trommelzeef bleek echter effectief te zijn in het scheiden van touwen en biomassa. Dit is ook de meest gebruikte methode in de praktijk.
-
Windziften
Een windzifter scheidt materialen op basis van kinetische energie van de luchtstroom. Touwfracties bleken het snelst te worden weggeblazen, gevolgd door biomassa en clips.
-
Dichtheidsmetingen en Drijf-zink
Omdat de materialen vergelijkbare dichtheden hadden, bleek scheiding op basis van dichtheid moeilijk te realiseren.
Ook met gecomposteerd materiaal was de scheiding drijf-zink niet effectief. Een wasstap voor het composteren (of andere valorisatie) is wel een mogelijke interessante piste en levert in de praktijk reeds goede resultaten op.
Resultaat
De droge technieken, zoals het gebruik van een trommelzeef en windzifter, lijken het meest effectief voor de scheiding, en ook het meest rendabel te zijn. Bij stromen waarin enkel touwen gebruikt werden, kan ruim 99% van het touw gescheiden worden. Volledig plasticvrij lukt nog niet (microplastics). In de touwfractie blijft nog een aanzienlijke hoeveelheid biomassa over. De vezelige aard van de touwen en hun neiging tot snel samenklitten maken ze moeilijk te scheiden van de biomassa. Stromen waarin touwen EN clips zitten maken de scheiding zeer moeilijk.
Om dit probleem te omzeilen, zijn verschillende alternatieve methoden onderzocht voor het verkleinen van de biomassa, in de hoop dit te voorkomen.
Alternatieve verkleining en nascheiden
-
Hakmachine Pierret
De Pierret hakmachine is een guillotine snijder uit de textielindustrie. Het loof werd met behulp van een mechanische band aangevoerd en vervolgens gesneden. Deze test werd uitgevoerd bij een extern bedrijf.
De touwen klitten minder samen maar doordat de touwpartikels kleiner waren werkte windziften minder effectief dan met de klassieke hakselaars.
-
Composteren
Het idee is om de biomassa tijdens het composteringsproces te verkleinen en op die manier scheiding via zeven en windziften te vergemakkelijken.
De resultaten zijn vergelijkbaar met de eerdere zeeftesten zonder voorcompostering. De biomassafractie is vrij zuiver maar in de touwfractie zin nog een significante hoeveelheid (>45%) biomassa die niet gescheiden kan worden. Bovendien komen clips in significante hoeveelheden voor in beide fracties (5-25%).
-
Pulpen
Het idee is om de biomassafractie te pulpen zonder de polypropyleen touwen te beschadigen zodat scheiden na pulpen mogelijk wordt. Verschillende pulpcondities werden getest en worden momenteel in een grotere reactor uitgetest.
RESULTAAT
Zowel de Pierret hakmachine als scheiden na composteren of pulpen leveren momenteel geen betere scheidingsresultaten op. Pulpen op hogere druk wordt in dit project nog verder onderzocht.
Om scheiding te vergemakkelijken worden liefst metalen ringen gebruikt of geen clips. De droge technieken, zeven en windziften, mogelijk met magneten, blijven voorlopig het meest effectief. Een wasstap voor het zeven levert ook erg goede resultaten op voor de biomassafractie. Het gebruik van bioafbreekbare touwen vermijdt microplastics in de biomassafractie en levert een composteerbare touwfractie op.