Beschikbare alternatieve touwen en clips voor draadteelten

Trossen tomaten in een serre

Ondersteuning van de stengels van vruchtgroenten (hogedraadkomkommer, paprika en tomaat) is noodzakelijk en gebeurt met clips die vastgebonden worden aan de touwen. Na de teelt voeren telers het loof af voor verwerking. Stukjes plastic blijven verwikkeld met het loof, waardoor composteren haast onmogelijk is. Verwerkingsbedrijven vragen grotere vergoedingen voor "vervuild" loof. Voor telers wordt het dus moeilijker om loof te valoriseren. Zijn er alternatieven beschikbaar voor touwen en clips in polypropyleen en nylon?

Ronny en Peter voor Tomaatplanten in de Serre

De traditionele clips en touwen zijn gemaakt van plastic en blijven achter in de serres of tussen het gewas bij het ruimen van het loof voor afvalverwerking. Dat verhoogt de verwerkingskosten. Fabrikanten gebruiken al alternatieve materialen om touwen en clips te produceren. We sommen een aantal voorbeelden en leveranciers op van touwen en clips die op de markt beschikbaar zijn:

 • Clips

  • Metalen clips: Hortiware is de Nederlandse leverancier voor TomSystem, een toestel dat metalen clips aan touwen kan binden.
  • PLA-clips van Bato of Paskal. PLA is een biologisch afbreekbaar product gemaakt van polymelkzuren. Het wordt geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen.

  Zowel de PLA-clips als de metalen ringen hebben hun bruikbaarheid al bevestigd in proeven in Inagro (komkommer) en andere proefcentra (PSKW en PCH, tomaat). Voor zwaardere tomatenrassen zijn de metalen ringen momenteel minder aan te raden omdat ze openen of in de plant snijden. De prijs voor PLA-materialen ligt helaas nog hoog in vergelijking met polypropyleen of nylon.

 • Touwen

  Composteerbare touwen moeten in twaalf weken tijd desintegreren en biodegraderen. Composteerbaar materiaal is niet per definitie van biologische oorsprong. Een paar voorbeelden van composteerbare touwen: 

  • PLA-touw: Lankhorst/ Royal Brinkman/ Paskal group
  • Cellulosevezels:
   • Jute touw van Royal Brinkman: veelgebruikt in de komkommerteelt. Jute wordt verkregen van planten uit het geslacht Corchorus.
   • Sisal touw
   • Katoen touw: Ledent
   • Cellulose: ARaymond
   • Viscose met papier: Groencreatie
   • Combinatie van viscose en jute: verkrijgbaar bij Royal Brinkman (Cordenka Jute touw)
   • Combinatie van katoen en viscose: verkrijgbaar bij Ledent (Rayonne) en bij Quick Hook (Vertomil)

Hoe kies je het juiste touw voor je teelt?

Voor tomaat zijn er nog wat struikelblokken voor het gebruik van alternatieve touwen en clips. De touwen en clips moeten namelijk sterk genoeg zijn om een jaar in de serre stand te houden, blootgesteld aan een bepaalde temperatuur, hoge luchtvochtigheid en direct zonlicht. Bovendien moeten ze het gewicht van (tros)tomaten kunnen dragen. Voor tomaat zijn de alternatieven dan ook nog niet rendabel. Voor komkommer is dat een ander verhaal. In die teelt wordt jute bijvoorbeeld al gebruikt.

Parameters als dikte, kleur, breekkracht, elasticiteit, UV-resistentie en composteerbaarheid beïnvloeden de keuze. Laat je daarom goed adviseren bij je keuze voor het juiste touw. Neem gerust contact op en we bekijken de mogelijkheden!

Inagro voert samen met andere partners onderzoek uit naar bruikbare alternatieve materialen en wil in de toekomst ook inzetten op het scheiden van loof en touwen en clips.