Hennep telen? Dan houd je hier best rekening mee
Hennep wint snel aan populariteit! Vorig jaar werd in Vlaanderen maar liefst 419 hectare hennep ingezaaid en dit jaar verwachten we een nog grotere groei. Plannen om zelf hennep te telen? Zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent van de wettelijke en administratieve verplichtingen, zodat jouw hennepseizoen probleemloos verloopt. Wij gidsen je maandelijks door de belangrijkste regels, zodat je altijd weet wat er geregeld moet worden!
Wettelijke verplichtingen?
Vertel je dat je hennep wilt telen, dan verschijnt er vaak een glimlach op het gezicht van je gesprekspartner. Uiteraard doel je op industriële hennep, die nauwelijks of geen tetrahydrocannabinol (THC) bevat en dus geen hallucinogene werking heeft.
Omdat industriële hennep tot dezelfde familie behoort als cannabis, zijn er echter strikte wettelijke verplichtingen om misbruik te voorkomen. Als landbouwer is het belangrijk hiermee rekening te houden om boetes of sancties te vermijden.
Stap 1 - Kies een toegelaten ras, perceel en teeltdoel
Enkel landbouwers mogen industriële hennep zaaien, waarbij de hennep vollevelds en in open lucht moet worden geteeld.
Het gebruik van gecertificeerd zaaizaad is verplicht. Zelf geproduceerd zaad is niet toegestaan. De toegelaten rassen staan vermeld op de Europese Rassenlijst en hebben een THC-gehalte van minder dan 0,3%.
Hennep mag uitsluitend worden geteeld voor technische toepassingen of textiel. Het telen van hennep voor medicinale doeleinden of menselijke consumptie is in België verboden. Zaai je meerdere rassen op één perceel? Zorg er dan voor dat je een plan toevoegt waarop de positie van de verschillende rassen op het veld duidelijk staat aangegeven.
Stap 2 - Maak een teeltmelding aan via de verzamelaanvraag om zo je teelttoestemming te verkrijgen
Eens je beslist hebt waar je de hennep zal zaaien, een ras hebt geselecteerd en een teeltdoel voor ogen hebt, is het belangrijk dat je een teeltmelding maakt bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Hiermee krijg je de benodigde teelttoestemming en mag je officieel hennep zaaien.
- Deze aanvraag loopt via de verzamelaanvraag (deadline 30 april) of op papier (deadline 31 mei).
- In deze teeltmelding vermeld je, naast enkele persoonlijke- en perceelgegevens, de gegevens van het gebruikte zaaizaad. Dit is concreet de naam van het ras, het partijnummer, de hoeveelheid en de certificaatnummers. Om de teeltmelding dus volledig in te kunnen vullen, moet het zaaizaad al geleverd zijn. Is je zaaizaad toch nog niet geleverd, dan kan je de teeltmelding al gedeeltelijk invullen, maar dan zal je pas een teelttoestemming verkrijgen wanneer je de ontbrekende gegevens hebt meegedeeld aan het Agentschap (via info@lv.vlaanderen.be).
Stap 3 - Zaai pas wanneer je je teelttoestemming hebt ontvangen
Kort nadat je de teeltmelding hebt ingediend, zal je een teelttoestemming ontvangen. Pas wanneer je de teelttoestemming hebt ontvangen, mag je de hennep zaaien.
Na het zaaien is het zeer belangrijk om de zaaizaadcertificaten goed bij te houden. Volgende maand gaan we daar dieper op in.
Stap 4 - Plaats het signalisatiebord aan je perceel
Bij je teelttoestemming ontvang je voor elk ras een signalisatiebord. Dit bord moet je na het zaaien bij het veld plaatsen, zodat passanten weten dat het om industriële hennep gaat. Houd er wel rekening mee dat dit nieuwsgierige bezoekers niet helemaal kan voorkomen!
Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor meer tips
Eens je bovenstaande stappen hebt doorlopen, kan je met een gerust hart hennep zaaien. Doorheen het seizoen zijn er nog enkele verplichtingen. In mei gaan we hier dieper op in via een nieuwsbericht. Blijf dus onze nieuwsbrief volgen voor alle updates!
Meer info?
Dit nieuwsbericht is geschreven in kader van het project Hemp4Circularity.