Handen uit de mouwen - Deel 2: tips bij aanplant streekeigen groen
De winter is hét ideale seizoen om jouw bedrijfsbeplanting op punt te zetten. In een reeks nieuwsberichten onder de noemer "Zet jouw bedrijfsbeplanting op punt" gingen we de voorbije weken dieper in op het landschappelijk integratieplan (deel 1), de dienstverleners die je kunnen helpen en de subsidies die je kunt inzetten (deel 2), hoe je je bedrijf kunt integreren zonder het te camoufleren (deel 3) en welke subsidies je kunt aanvragen (deel 4). Sinds vorige week helpen we je de handen uit de mouwen te steken. We zetten je op weg om werkelijk aan te planten en/of je beplanting te onderhouden.
Juiste plant op de juiste plaats
Jouw landschappelijk integratieplan correct uitvoeren is niet alleen wettelijk verplicht, het garandeert ook dat jouw bedrijf mooi geïntegreerd is in het landschap. Dat draagt bij aan de beeldkwaliteit en het maatschappelijke draagvlak voor land- en tuinbouw. Werk je met een tuinaannemer? Benadruk dat het belangrijk is om jouw landschappelijk integratieplan strikt te volgen. Plant dus de juiste bomen en struiken op de plaats die ingetekend en gemotiveerd is op jouw plan:
- hoogstammige bomen breken grote bouwvolumes, iets waar een losse heg niet in slaagt;
- een losse leg zorgt in tegenstelling tot een geschoren haag voor een sterke link met het landschap.
Geef je planten een goede start
Plant bij voorkeur aan tussen midden november en eind februari. Planten die je in die periode met blote wortel plant, zijn in het voorjaar beter bestand tegen de droogte. Zo geef je jouw planten de beste start.
In een weide voorzie je best veebescherming. Voor bomen voorzie je drie palen met ursusdraad. Bij een losse heg volstaat een draad op minimaal 1 m afstand. Met houtsnippers kan je onkruidgroei bij een losse heg onderdrukken.
Extra richtlijnen of hulp bij aanplant
Ben je op zoek naar specifieke richtlijnen voor de aanplant van losse heggen, hoogstambomen of knotbomen? Download onze aanplantfiches en neem ze mee als je gaat aanplanten.
In West-Vlaanderen kan je voor aanplant ook een beroep doen op de vier regionale structuren actief rond landschapszorg. Sinds jaar en dag realiseren ze zogenaamde ‘landschapsprojecten’ bij diverse doelgroepen, ook bij landbouwers. Raadpleeg de website van jouw regionale structuur voor meer info:
- Regionaal landschap Westhoek
- Regionaal landschap Houtland & Polders (arr. Brugge en Oostende)
- Stadlandschap West-Vlaamse hart (arr. Roeselare en Tielt)
- Stadlandschap Leie en Schelde (streek rond Kortrijk)
Financieel duwtje nodig?
Heb je een financieel duwtje nodig bij je aanplant? Verschillende instanties geven subsidies voor bedrijfsbeplanting. Dankzij hun steunmaatregelen sta je niet (volledig) zelf in voor de financiering van jouw aanplant. We zetten de subsidies op een rijtje.
Het PDPO-project Bedrijfsintegratie in praktijk is een hefboom naar meer realisaties van landschappelijke beplantingsplannen bij land- en tuinbouwbedrijven en een brede maatschappelijke dialoog over landschapskwaliteit. Lees meer op de projectpagina.
Met steun van het ELFPO, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.