Grote belangstelling voor pocketvergisting en nabewerking
In september organiseerde Inagro twee studienamiddagen met de focus op nabewerkingstechnieken na pocketvergisting op landbouwbedrijven, gekoppeld met een bedrijfsbezoek. Eerder in maart waren er al succesvolle demonstraties op landbouwbedrijven met pocketvergisters, en deze trokken veel belangstelling. Met het demoproject beogen we pocketvergisting en innovatieve nabewerkingstechnieken onder de aandacht te brengen.
Pocketvergisting
Bij kleinschalige vergisting of pocketvergisting vergist je bedrijfseigen biomassastromen zoals mest om op jouw landbouwbedrijf hernieuwbare energie te produceren. Hierdoor word je meer zelfvoorzienend op het gebied van elektriciteit en warmte, terwijl de vergiste mest - het digestaat - nadien nog steeds beschikbaar is om te gebruiken als meststof.
Voordelen:
- Constante productie van groene stroom en warmte.
- Hogere bemestingswaarde van digestaat ten opzichte van ruwe mest.
- Positieve impact op het klimaat vanwege minder stalemissies.
Aandachtspunten:
- In tegenstelling tot zonnepanelen of windmolens vergt pocketvergisting een (beperkte) dagelijkse opvolging
- De rendabiliteit is sterk bedrijfsafhankelijk
- Het verkrijgen van een vergunning is momenteel moeilijk
Nabewerkingstechnieken
Het digestaat kan door middel van nutriëntenrecuperatie verder opgewaardeerd worden tot een hoogwaardige meststof. Wij focussen ons op de technieken waarvan de eindproducten kunnen voldoen aan de RENURE-criteria en dus kans maken om erkend te worden als kunstmestvervanger.
Voordelen:
- De producten werden reeds meerdere malen getest in veldproeven en scoorden zowel op vlak van opbrengst als nitraatresidu's gelijkaardig aan kunstmest.
- Mochten de producten erkend worden als RENURE kan je jouw kunstmest vervangen door jouw eigen opgewaardeerde mest. Hierdoor bespaar je zowel op mestverwerkingskosten als op kunstmestaankoop.
- Gecombineerd met pocketvergisting kan een deel van de geproduceerde energie aangewend worden voor de nabewerkingstechnieken.
Nadelen:
- Momenteel worden herwonnen meststoffen uit mest nog steeds beschouwd als dierlijke mest.
- Deze technieken vragen een zekere investeringskost.
- Opnieuw liggen vergunningen op dit moment moeilijk.
-
Ammoniakstripping
Door middel van ammoniakstripping, ook stripping-scrubbing genoemd, kunnen stikstofrijke stromen behandeld worden. Dit leidt tot minder emissies én een opgewaardeerd eindproduct dat als stikstofmeststof dienst kan doen. Afhankelijk van het gebruikte tegenzuur bekom je ammoniumnitraat (12% stikstof) of ammoniumsulfaat (7% stikstof, 7% zwavel).
-
Membraanfiltratie
Membraanfiltratie is de techniek waarbij de dunne fractie van mest of digestaat verder wordt bewerkt tot een loosbaar water (permeaat) en een nutriëntenrijke stroom (mineralenconcentraat). Dit mineralenconcentraat bevat 1-2% stikstof en kalium.