Grasaanbod in oktober ten volle benutten
Gras groeit momenteel nog goed door. Bij de meting van 23 september zagen we een gemiddelde groei van 52,3 kg droge stof per ha per dag en een ruw eiwit en DVE-gehalte van gemiddeld respectievelijk 280 en 103 g/kg DS. Met daarnaast 933 VEM/kg DS is het gras dus best nog geschikt als voeder voor melkkoeien. De goedkoopste manier om dit gras nog te benutten is door de koeien het zelf te laten afgrazen.
Beweiden
De bodem is nog warm en levert door mineralisatie veel stikstof. Najaarsgras is hierdoor rijk aan eiwit. In het rantsoen kan het de behoefte aan sojaschroot sterk verlagen. Door begrazing kan dit gras goedkoop, makkelijk en zonder inkuilverliezen opgenomen worden. Uiteraard bepalen de weersomstandigheden en de draagkracht van de bodem of begrazing mogelijk is. Als het te veel regent kan de zode vertrapt en het gras besmeurd worden.
Bij beweiden in het najaar is het belangrijk om het gras smakelijk te houden. Het gras kan immers muf worden door vocht en restanten van mest en gras, waardoor de opname ervan kan tegenvallen. Kort en intensief weiden, snel roteren en voorkomen dat het gras te lang wordt door te maaien in functie van het weiden, zorgen voor een smakelijk product. Ook later op de dag weiden levert smakelijker gras omdat het dan droger is en meer suiker bevat.
OPGEPAST
Het najaarsgras heeft vaak een lager drogestofgehalte (bij de laatste staalname 15%). Dit betekent dat de koe meer gras moet eten om toch voldoende droge stof op te nemen. In een uur beweiden wordt in deze omstandigheden amper nog 0,5 kg DS opgenomen. Om het opgenomen gras en dus ook eiwit optimaal te benutten is het belangrijk om ook voldoende pensenergie in het rantsoen te voorzien. Meestal is dit wel ok omdat in de bijvoeding op stal al kuilmaïs en perspulp zit. Het is wel belangrijk dat je goed inschat hoeveel gras de koeien gaan vreten om zo het rantsoen op stal aan te passen.
Bij mooi, zonnig weer en een goeie beet gras in de weide kan je zeker de eiwitcorrectie met 0,25 kg verlagen ten opzichte van een bewolkte, regenachtige dag waarbij de koeien een paar uur minder begrazen (en buiten lopen).
Eddy Decaesteker, adviseur melkveehouderij
Of toch maar maaien?
Wil je toch nog een snede maaien, dan vraagt het inkuilen extra aandacht. Naast een hoog gehalte aan ruw eiwit met veel onbestendig eiwit, heeft najaarsgras ook een laag droge stofgehalte en minder suiker. Deze factoren bemoeilijken het inkuilen door een tragere conservering.
Daarnaast bestaat bij inkuilen ook het risico op insleep van aarde in de kuil, waardoor het ruw asgehalte zal toenemen. Gebruik zeker een inkuilmiddel wanneer je er toch voor kiest om in te kuilen. Als je van plan bent om de kuil aan het jongvee te voederen, dan kan je onderaan in de kuil stro leggen om de silosappen op te vangen.