Erosie in courgetten - een kleine demonstratie: eerste resultaten
In een vorig nieuwsbericht gaven we een korte toelichting over enkele mogelijke erosiebestrijdende technieken in de courgettenrij, namelijk het inzaaien van gras, klaver en een ondiepe grondbewerking met een vaste tand. In de rij die bewerkt was, zagen we kort na planten duidelijk minder afstroom van bodemdeeltjes. Maar hoe zit het met het vervolg van de proef? Dat lees je hier!
Klaver in de rij: ontwikkeling
Het mengsel van rode en witte klaver dat ingezaaid werd kort na het planten, ontwikkelde zich zeer mooi. Het gras heeft zich niet ontwikkeld, omdat het een 'duw' gekregen heeft tijdens de onkruidbestrijding. Hieronder zie je een fototijdlijn van de ontwikkeling van de klaver.
Klaver in de rij: erosiebestrijding
Op 28 augustus werd met de regenvalsimulator een zeer hevige bui (57 mm in 15 minuten) nagebootst. Deze opstelling plaatsten we in de rij met klaver en in de rij zonder klaver. Vervolgens beoordeelden we de afstroom van water en sediment in beide rijen. Dit om een idee te krijgen van hoe goed het water tegengehouden wordt en dus infiltreert.
Rij zonder klaver
In deze rij vingen we gedurende 15 minuten 222 liter op, waarbij we het ‘eerste’ water na anderhalve minuut moesten beginnen opvangen. Het water was eerder troebel, dus met veel sediment beladen.
Rij met klaver
In deze rij vingen we gedurende 15 minuten 140 liter op, waarbij we het ‘eerste’ water na 4 minuten moesten beginnen opvangen. Het water was eerder helder, dus met weinig sediment beladen.
Klaver in de rij: een succes?
Op het eerste zicht zorgt de tussenzaai klaver ervoor dat er minder afstroom van water is tegenover een niet-ingezaaide rij. Via de regenvalsimulator, waarmee we een zeer hevige bui nabootsten, bepaalden we dat er 59% meer water afstroom was in de niet-ingezaaide rij tegenover de ingezaaide rij. Bijgevolg is dit water dat minder kan infiltreren en waar de courgetten dus minder kunnen van profiteren.
Ook zijn er positieve gevolgen naar erosie. De afstroom van de vruchtbare bodem is minder in de ingezaaide rij daar er minder afstroom was en het water veel helderder was.
Heeft de inzaai van klaver gezorgd voor een meeropbrengst? Momenteel is dit nog een vraagteken. Op 28 augustus werd met een drone over het veld gevlogen, maar deze beelden moeten nog verwerkt worden.
De landbouwer waar de proef plaatsvond haalt wel aan dat het perceel waar klaver ingezaaid werd, meer oogstwerk vereist. “We gaan minder snel vooruit in de rijen waar de klaver ingezaaid werd.”