Een geslaagde demonamiddag mechanische loofdoding
Op 28 juli organiseerden we een demonamiddag rond mechanische loofdoding. Door het wegvallen van de snelwerkende actieve stof diquat is er meer interesse in een niet-chemische manier van loofvernietiging in de aardappelteelt. Vooral in sectoren waar de maatsortering van de aardappelen belangrijk is, wordt met veel interesse gekeken naar de mogelijkheden van loofklappen, loofbranden, elektrisch loofdoden, stengel trekken,….
Evolutie in loofdoding
Met het verdwijnen van de actieve stof diquat blijven er nog twee werkzame stoffen over die toegepast worden in de praktijk:
- carfentrazon-ethyl (onder andere Spotlight Plus) en
- pyraflufen-ethyl (onder andere Gozai).
Ook middelen op basis van pelargonzuur (onder andere Beloukha) zijn erkend als loofdoding, maar worden in de praktijk nauwelijks hiervoor ingezet.
In de pootgoedteelt en ook in aardappelen voor de versmarkt is de juiste maatsortering van de knollen heel belangrijk: die mogen niet te grof uitgroeien. De groei van de knollen moet dus op het juiste moment stilgelegd worden. In tegenstelling tot diquat, werken carfentrazon-ethyl en pyraflufen-ethyl een stukje trager. Na een behandeling groeien de knollen dus nog eventjes verder (naijleffect). Hoe lang de knoldikking verder duurt, is moeilijk in te schatten en hangt van verschillende factoren af zoals de gewasstand en de weersomstandigheden.
Meer interesse in mechanische loofdoding
Om de knolgroei zo snel mogelijk stil te leggen (= minder rekening moeten houden met naijleffect), wordt daarom in de pootgoedteelt opnieuw meer en meer gekeken naar mechanische manieren van loofvernietiging. Er zijn echter verschillende redenen waarom een niet-chemische manier niet zo snel algemene ingang vindt in de praktijk:
- De werkbreedte is nog vaak beperkt tot 4 rijen per gang (evolutie naar 6 of 8 rijen).
- Meer sporen trekken tussen de ruggen en dus mogelijk meer structuurbederf.
- Arbeidsintensief.
- Niet mogelijk onder natte omstandigheden.
- Correcte afstelling heel belangrijk.
Door de stijgende interesse in mechanische loofdoding zien we gelukkig ook een sterke evolutie in de diverse mogelijkheden en verbeteringen in bestaande technieken.
Demonamiddag
Op de demonamiddag gingen vier machines live aan het werk. Per machine werd een toelichting gegeven over de voor- en nadelen van de techniek, aandachtspunten en andere toepassingsmogelijkheden naast loofdoding (bv. mechanische onkruidbestrijding).
Hieronder worden de vier machines voorgesteld:
- links: foto van de machine,
- midden: resultaat onmiddellijk na toepassing,
- rechts: resultaat de dag nadien.
De infobrochure kan je hier ook downloaden.
Brochure mechanische loofdoding
