Een eigen irrigatienetwerk aanleggen? De IRROtool helpt je op weg!
Met de IRROtool kan je eenvoudig de dimensies van een leidingnetwerk met hydranten in kaart brengen. Dit kan een eigen leidingnetwerk zijn vanuit je bestaande watervoorraad, of een grootschaliger project waarbij het water op hoge druk wordt verpompt. De tool berekent onder andere de buisdiameters en de benodigde opvoerhoogte van de pomp voor het gewenste aantal hydranten. Interesse? Vraag de tool gratis aan of laat je door ons adviseren.
Wat is de IRROtool?
Het is een ontwerptool voor irrigatienetwerken. Je kan ermee voor eender welk boomvormig leidingnetwerk een inschatting maken van de benodigde diameters van de buizen en de bijhorende pompeisen. Deze zaken worden berekend op basis van de input die je geeft. Om aan de slag te gaan moet je dus eerst een aantal gegevens verzamelen:
- Locatie van de watervoorraad/waar ga je water capteren
- Hoogteligging van de watervoorraad
- Aanzuigleiding – afstand van de pomp tot de watervoorraad
- Locaties waar je een uitstroompunt wenst met de hoogteligging
- Locaties waar het leidingnetwerk zich zal vertakken met de hoogteligging
- Gewenste debiet aan ieder uitstroompunt
- Gewenste druk aan ieder uitstroompunt
- Lengte van de leidingen (tussen iedere vertakking)

Wie kan de IRROtool gebruiken?
Je hoeft zeker geen specifieke expertise te hebben om de tool te kunnen gebruiken. De tool is geschikt voor (landbouw)bedrijven die een leidingnetwerk willen aanleggen om water te transporteren. Voorbeelden:
- van een watervoorraad tot aan percelen waar je het wenst te gebruiken
- van de bron naar een watervoorraad, op hoge of lage druk, grotere of kleinere debieten, via één leiding of een netwerk met meerdere vertakkingen...
Ook studiebureaus, praktijkcentra, aannemers en ingenieursbureaus kunnen gebruik maken van de tool.
Waarom en waarvoor kan je de IRROtool gebruiken?
Met de tool kan je een prijsinschatting opvragen van het project dat je voor ogen hebt.
Let op: gemaasde netwerken (leidingnetten met lussen) kunnen niet berekend worden met de IRROtool. Verder worden ook enkele aannames gedaan (o.a. rond de maximale watersnelheid in de leidingen). Weet dus dat de uitkomst van de IRROtool richtinggevend is. Voor je overgaat tot effectieve aanleg, moet je je zeker nog laten begeleiden door de nodige experts.
De tool geeft je mogelijke constructies van het leidingnetwerk en de bijhorende pompcapaciteit. Uit de verkregen ontwerpen kan je zelf de meest geschikte (economisch meest interessante) optie kiezen.
Irricoli
De tool is ontwikkeld door prof. Niko Verhoest van Universiteit Gent in het kader van het LA-traject Irricoli, met steun van VLAIO. De andere partners van Irricoli zijn Flanders’ FOOD, Innovatiesteunpunt (Boerenbond), VLAKWA, Inagro en onderaannemer Vegebe. In Irricoli wordt eveneens onderzocht of en hoe je gezuiverd huishoudelijk afvalwater op een voedselveilige manier kan inzetten als irrigatiewater voor vollegrondsgroenten.
Aan de slag met de IRROtool!





