Irricoli: stockeren en gebruiken van gezuiverd huishoudelijk afvalwater als irrigatiebron voor vollegrondsgroenten

Irricoli

Project info

Project info

Project type

VLAIO-LA

Startdatum

01/02/2022

Einddatum

31/01/2024

​Tijdens periodes van droogte en waterschaarste werd afgelopen jaren duidelijk dat gezuiverd huishoudelijk afvalwater van Aquafin-installaties een interessante alternatieve waterbron is voor irrigatiedoeleinden. Het is immers het jaarrond beschikbaar in vrij constante volumes, in tegenstelling tot oppervlakte- en grondwater die tijdens droge zomers vaak niet meer beschikbaar zijn door captatie- en oppompverboden.

Dergelijk gezuiverd huishoudelijk afvalwater is echter wel microbieel beladen. Daarom beoogt voorliggend onderzoeksproject meer inzichten te verwerven omtrent de eventuele risico’s die verbonden zijn aan de occasionele of veelvuldige inzet van gezuiverd huishoudelijk afvalwater voor de irrigatie van vollegrondsgroenten (bv. bloemkool, spinazie, selder, enz.). 

Het project wenst een antwoord te bieden op de volgende vragen: 

  • Wat is de impact van stockage van gezuiverd huishoudelijk afvalwater  op de contaminatie met micro-organismen (E. coli en andere relevante pathogenen)? Is er sprake van ‘natuurlijke desinfectie’ of werkt dit eerder ‘kiemgroei’ in de hand? 
  • Wat is de overlevingstermijn van E. coli en andere relevante pathogenen op het gewas na irrigatie met gecontamineerd water? Biedt een wachttijd oplossingen?

Daarnaast wordt ook onderzocht hoe het water op een economisch rendabele en duurzame manier op het veld kan worden gebracht.

Partners

Financiers

VLAIO

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.