Data-gedreven innovatie in wintertarwe met de telers aan het roer
De eerste proeven van het project SIMONE zijn van start gegaan. Dit jaar leggen we in samenspraak met drie telers proeven aan rond verschillende onderwerpen in wintertarwe: rassenmengsels, zaaidichtheden en onkruidbestrijding.
On farm experimentation
De proeven liggen niet alleen aan bij telers, de telers hadden ook inspraak in het onderwerp en het proefontwerp. Zo brengen we het onderzoek nog een stapje dichter bij de teler en zien we ook meteen de invloed van de proef op de bedrijfsvoering. We willen hiermee telers stimuleren om zelf te experimenteren op hun eigen bedrijf, waarbij Inagro ondersteunt met het verzamelen van data zoals dronebeelden, satellietbeelden, waarnemingen en tellingen in het veld en opbrengstmetingen. Het voordeel van zelf te experimenteren is dat je meteen de resultaten ziet op je eigen grond en dat je de haalbaarheid kan inschatten om dit verder te implementeren.
Rassenmengsels
Een van de telers heeft interesse om verschillende rassen wintertarwe op één perceel in te zaaien. Elk ras heeft andere eigenschappen bijvoorbeeld op vlak van ziektetolerantie, gevoeligheid voor legering en opbrengst. Door verschillende rassen te combineren kan je risico spreiding doen en over meerdere jaren een stabielere opbrengst bereiken.
Bij deze teler zullen we dit in de praktijk uittesten door elk ras afzonderlijk in een strook te zaaien en te vergelijken met de mengeling van alle rassen. We zullen evalueren of we in stroken met een mengeling van alle rassen minder fungiciden nodig hebben door een kleine zone in elke strook niet te behandelen met fungiciden.
Zaaidichtheden
Onze tweede teler had vooral interesse om wijzigende zaaidichtheden van verschillende rassen te vergelijken met elkaar. Zo proberen we het potentieel van uitstoeling maximaal te benutten om te komen tot een optimale opbrengst en een maximale netto winst. Bepaalde rassen zullen namelijk meer stoelen vormen bij een lagere zaaidichtheid. Als extra motivatie om aan een lagere dichtheid te zaaien is het lager risico op legering.
Omdat duidelijke cijfers voor onze regio nog ontbreken, kunnen extra proeven de landbouwer ondersteunen en op weg helpen. Deze proef werd reeds aangelegd. Er werden twee rassen gezaaid aan twee verschillende zaaidichtheden in lange stroken van 500 meter lang.
Onkruidbestrijding
Deze teler heeft een perceel met een hardnekkige duistpopulatie die resistentie vertoont naar verschillende herbiciden. In deze proefopzet onderzoeken we samen met de landbouwer welke maatregel of combinatie van maatregelen de beste resultaten kan halen om resistente duist onder controle te houden, zonder extra input van chemische middelen. De maatregelen die we hier zullen testen zijn:
- Het aanleggen van een vals zaaibed voor zaai
- Behandeling met Roundup in vooropkomst
- Onderzaai van klaver om de competitie met nakiemers van duist te verhogen
SIMONE project: drijvende kracht naar een duurzaam en veerkrachtig landbouwsysteem
Deze proeven kaderen binnen het Europese project SIMONE, Systemic Innovations with Multiple performance evaluated in ON-farm Experimentations, waarbij we samen met 10 partners innovatieve landbouwmethoden verkennen om de duurzaamheid en prestaties van landbouwbedrijven te verbeteren. Actieve samenwerkingen en co-creatie staan centraal in dit project. Met de resultaten en de kennis van experten gaan we aan de slag om beslissingsmodellen te bouwen (DAGs) die ondersteuning kunnen bieden aan de teler. Onderstaande video illustreert de structuur van het SIMONE-project en de impact ervan.
