Innovatief project SIMONE als drijvende kracht naar een duurzaam en veerkrachtig landbouwsysteem
Chemische gewasbescherming verminderen kan positieve gevolgen hebben voor het bodemleven, de waterkwaliteit en landbouwdiversiteit. In het streven naar een duurzaam en veerkrachtig landbouwsysteem speelt Inagro’s nieuwe project SIMONE een cruciale rol. Samen met 10 partners uit de Interreg regio Noord-West Europa willen we innovatieve landbouwmethoden verkennen om de duurzaamheid en prestaties van landbouwbedrijven te verbeteren.
SIMONE heeft als doel om via experimenten in samenwerking met landbouwers te komen tot waardevolle inzichten en innovatieve oplossingen op vlak van bemesting, onkruidbeheersing en combinatie/rotatie van teelten.
"Wat dit project zo uniek maakt, is de praktijkgerichte aanpak. Door te testen op landbouwbedrijven benutten we de expertise van landbouwers en laten we hen een hoofdrol spelen. Dankzij deze aanpak vinden we oplossingen die tegemoet komen aan de specifieke behoeften van elk type akkerbouwbedrijf."
Bram Vervisch, onderzoeker akkerbouw
Innoveren in drie gebieden
SIMONE focust zich op drie uitdagingen:
- Onkruidbeheersing: ontwikkeling van innovatieve methodes voor het beheersen van (probleem)onkruiden.
- Bemesting: strategieën bepalen ter bevordering van de bodemvruchtbaarheid via nieuwe of alternatieve middelen.
- Functionele biodiversiteit: onderzoek naar mengteelten en/of rotaties voor meer weerbaarheid van de gewassen (tegen klimaatverandering).
Het finale doel is om methoden en instrumenten aan te leveren die de economische, technische en agronomische prestaties van akkerbouwbedrijven verbeteren, in samenwerking met landbouwers.
Inspraak van de ganse sector
Co-creatie zal de basis vormen van elke praktijkproef. De deelnemende landbouwbedrijven worden betrokken in een ‘living lab’ waarin ze zelf de proeven uitvoeren, in overleg met Inagro. Daarna wisselen ze hun opgedane kennis uit met actoren uit hun sector (denk aan adviseurs, onderzoekers, overheid, etc.). Inagro zal, onder leiding van Bram Vervisch (onderzoeker akkerbouw bij Inagro), drie living labs opstarten. Als partner in dit project zal Inagro een sleutelrol spelen in het ondersteunen van landbouwers bij het implementeren van innovatieve praktijken en het evalueren van de impact ervan.
- Onkruidbeheersing met focus op duist waarin we onderzoek kunnen opzetten naar o.a. vals zaaibed, zaaidatum, zaaidichtheid en bodembewerking. Dit zal opgevolgd worden met precisielandbouwtechnieken.
- Bemesting met focus op
- organische mestbronnen,
- renure middelen,
- humuszuren,
- en biostimulanten.
- Functionele biodiversiteit met focus op het verhogen van de diversiteit door bv. inzaai van gewassen in het spuitspoor om zo ook plagen te beheersen. Of vruchtwisseling, zoals combinatieteelt granen en vlinderbloemigen.
Oproep: Landbouwers met innovatieve ideeën of voorstellen van aanpak, mogen steeds contact opnemen met Bram Vervisch. Dan kan samen bekeken worden of dit te integreren is in een Living Lab van Inagro.
Demonstraties en internationale uitwisselingen
Om landbouwers, adviseurs, beleidsmakers en anderen te informeren over het potentieel van de ‘on-farm experimenten’ en innovatieve oplossingen, plant SIMONE demonstraties en uitwisselingsbezoeken aan de internationale living labs.
De kennis brengen we ook tot bij toekomstige landbouwers via onderwijs. Studenten mogen deelnemen aan de Living Labs en de resultaten van praktijkproeven worden geïmplementeerd in lesmateriaal. VIVES zal nauw samenwerken met Inagro in het kader van stages en thesissen.
Op naar een duurzame toekomst
Project SIMONE vertegenwoordigt een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst voor de akkerbouw in de Interreg regio Noordwest-Europa. Door innovatie, samenwerking en kennisdeling trachten we de uitdagingen van de toekomst aan te pakken en een veerkrachtigere landbouwsector op te bouwen.
Meer info
SIMONE is een project gesubsidieerd door Interreg North-West Europe, in samenwerking met:
