Is biomethaan the way to go?
De Europese Commissie heeft de ambitieuze doelstelling om 35 miljard kubieke meter biomethaan te produceren tegen 2030. Dit om de energievoorziening in Europa te verzekeren, te vergroenen én minder afhankelijk te maken van Russisch aardgas. Op 24 en 25 oktober verzamelden meer dan 600 deelnemers van over de hele wereld zich in Brussel om kennis te delen, samenwerkingsmogelijkheden te verkennen en innovatieve ideeën uit te wisselen.
De energiemix van de toekomst
In de komende jaren zal hernieuwbare energie een steeds groter aandeel vormen in de energiemix. Naast wind- en zonne-energie zullen hernieuwbare gassen, zoals biomethaan, een essentiële rol spelen bij het verwezenlijken van Europa's langetermijndoelen op het gebied van energiezekerheid en klimaatverandering. De toekomst brengt een slimme en flexibele integratie van diverse hernieuwbare energiebronnen, waardoor het energiesysteem geoptimaliseerd kan worden op een manier die efficiencywinsten overtreft die zouden worden behaald door afzonderlijke sectoren te verbeteren.
Eén van de sessies richtte zich specifiek op de rol van biogas en biomethaan in een toekomstbestendig energiesysteem. Hierin werd duidelijk dat de industrie klaar is voor opschaling, maar dat een stabiel regelgevend kader én langetermijnvisie noodzakelijk zijn. Bovendien werd benadrukt dat we de lokale voordelen van hernieuwbare energiebronnen meer onder de aandacht moeten brengen om sociale acceptatie te vergroten.
Meerdere voordelen
-
Bevordert de lokale economie
Biogas- en biomethaanproductie zorgt voor minder afhankelijkheid van externe, fossiele brandstoffen. Daarom kan Europa door het inzetten op biomethaan zijn onafhankelijkheid van bijvoorbeeld Russisch aardgas versterken. Elke euro die hierin geïnvesteerd wordt, blijft bovendien in Europa.
-
Groene energiebron
Biogasproductie kan bijdragen tot een koolstofarme industrie. Zeker bij het vergisten van mest is er een grote impact op CO2 reducties. Een belangrijke randvoorwaarde hierbij is dat biogasinstallaties correct ontworpen moeten zijn om het risico op lekken te minimaliseren. Biomethaan kan eveneens bijdragen tot de vergroening van transport.
-
Geschikt voor aardgasnet
Biomethaan kan relatief makkelijk geïnjecteerd worden op het reeds bestaande aardgasnet eens het voldoet aan de vereiste normen. Bijgevolg is dit makkelijk verhandelbaar.
-
Bevordert de bodemgezondheid
Digestaat, het eindproduct na vergisting, kan nog een waardevolle meststof zijn. Alle nutriënten die initieel in de inputstroom aanwezig waren, zijn ook nog terug te vinden in het digestaat, met als bijkomend voordeel dat deze meer gemineraliseerd zijn en dus beter opneembaar door gewassen. Bovendien kan digestaat ook bijdragen tot het verhogen van stabiele organische koolstof.
-
Valorisatie van CO2
Aangezien biogas voor zo’n 40-50% uit CO2 bestaat, is er een opportuniteit om dit te gaan valoriseren bij de opwaardering naar biomethaan. Dit bio-CO2 kan op verschillende manier opnieuw gebruikt worden in de industrie.
Biomethaan op Inagro
Het Biogas-Mambo project bereidt zich voor om volgend jaar twee veelbelovende pilots te lanceren, waarbij biogas wordt opgewaardeerd tot hoogwaardig biomethaan. We zullen een grondige techno-economische analyse uitvoeren om de haalbaarheid te beoordelen.
- De ene piloot zal biogas opzuiveren via membraanfiltratie in samenwerking met de KU Leuven
- De andere piloot hetzelfde proces zal doorlopen via Pressure Swing Adsorption in samenwerking met de VUB.
In een vervolgstap werken we samen met UGent aan het produceren van microbieel eiwit uit dit opgewaardeerd biomethaan, dat vervolgens als voeding voor onze vissen zal dienen. Op deze manier streven we naar het creëren van een innovatieve eiwitbron op basis van reststromen, mogelijk bruikbaar voor diervoeder of zelfs menselijke voeding.
Als coördinator is Inagro nauw betrokken bij het Europese Value4Farm project, dat zich richt op de maximale integratie van hernieuwbare energie in de landbouw. Binnen dit project gaan we bij Inagro een derde methode demonstreren om biogas op te waarderen tot biomethaan, namelijk door biomethanatie. Tijdens dit proces laten we waterstof op een natuurlijke manier reageren met het aanwezige CO2 in het biogas, waardoor de concentratie van methaan wordt verhoogd. Daarnaast zullen we, met ons eigen tankstation, dit opgewaardeerde biomethaan gebruiken om een biogastractor aan te drijven. Hiermee realiseren we niet alleen zelfvoorziening op het gebied van energie, maar ook op het gebied van mobiliteit.