Aanhoudende droogte zorgt voor extra beperkingen in gebruik van oppervlaktewater
Op 12 juni werd door West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé besloten om omwille van de aanhoudende droogte en de lage waterstanden in een aantal ecologisch kwetsbare waterlopen het oppompen van oppervlaktewater in een aantal gebieden te verbieden.
Update 13 juni 2023
Op basis van het besluit van de gouverneur is het vanaf 13 juni verboden om water te onttrekken uit de volgende afstroomgebieden:
- Grote Kemmelbeek (gedeeltelijk – zie kaart in het politiebesluit)
- Heulebeek
- Rivierbeek
- Bornebeek (in deze beek is er een permanent captatieverbod van kracht)
- Bovenloop van de Hertsbergebeek (in de bovenloop van deze beek is er een permanent captatieverbod van kracht)
Uitzondering:
- De meeste provinciale spaarbekkens met een captatiepunt liggen offline. Dit wil zeggen dat de waterloop niet door het spaarbekken stroomt. Zolang er water kan gecapteerd worden via het captatiepunt kan er water opgehaald worden. Ook wanneer deze spaarbekkens in de getroffen afstroomgebieden liggen.
- Het provinciaal bekken in de Kleine Izegemstraat in Ledegem is een online bekken. Dit wil zeggen dat de waterloop door het spaarbekken stroomt. De gouverneur heeft beslist dat captaties uit dit bekken dit jaar nog worden toegestaan maar hou er rekening mee dat hiervoor een onttrekkingsticket moet aangevraagd worden. De onttrekking in dit bekken zal toegestaan worden zolang het waterniveau in het bekken het minimumpeil op de waterloop waarmee ze in verbinding staat niet heeft onderschreden.
Een algemeen overzicht van waar er nog mag opgepompt worden, is terug te vinden op deze kaart. In gebieden die op deze kaart rood ingekleurd zijn, geldt er een onttrekkingsverbod. In de andere gebieden kan nog gecapteerd worden.
In de meeste gevallen heb je hiervoor wel een toelating of vergunning nodig (ook voor onttrekking uit het bekken in de Kleine Izegemstraat in Ledegem).
Wat mag er wel nog?
In deze gebieden mag er wel nog water onttrokken worden voor:
- Het drenken van vee in weides met behulp van weidepompen.
- Het vullen van spuittoestellen (behalve in die gebieden waar een permanent captatieverbod geldt zijnde de Bornebeek en de bovenloop van de Hertsbergebeek).
- Onttrekkingen met zonnepompen voor weidevogels.
- Door de waterloopbeheerder toegestaan gravitair vullen van open putten dat op een zodanige manier gebeurt dat de afgesproken minimumpeilen verzekerd zijn.
- Onttrekkingen door de hulpdiensten in geval van nood en wanneer er geen alternatief voor handen is.
- Water uit het gecontroleerd overstromingsgebied in de Kleine Izegemstraat in Ledegem zolang het waterniveau het minimumpeil van de waterloop niet heeft onderschreden. Voor deze onttrekking heb je ook een onttrekkingsticket nodig.
Uit alle andere waterlopen kan er wel nog water onttrokken worden. In de meeste gevallen heb je hiervoor wel een toelating of vergunning nodig (dus ook voor captatie uit het gecontroleerd overstromingsgebied in de Kleine Izegemstraat in Ledegem).
Ik heb een onttrekkingsticket voor een waterloop waarin er nu een verbod geldt. Wat nu?
Wanneer je een onttrekkingsticket hebt om water te capteren uit een waterloop waar nu een verbod geldt, dan wordt de geldigheid van dit ticket (tijdelijk) opgeschort. Dit wil dus zeggen dat je ook geen water meer uit de waterloop kan onttrekken. Normaal gezien wordt je hierover ook automatisch geïnformeerd. Deze opschorting blijft geldig zolang het politiebesluit van de gouverneur van kracht is.
Inagro helpt je verder
We volgen het overleg op Vlaams niveau op de voet. In het West-Vlaamse overleg brengen we de specifieke zorgen vanuit de landbouwsector ter tafel. Via onze nieuwsbrief, website en eventuele flitsberichten houden we je op de hoogte van eventuele beslissingen.