Korte keten: hoe begin ik eraan?
Een intensief traject
Starten met thuisverkoop brengt heel wat verplichtingen met zich mee. Enerzijds moet je voldoen aan de eisen van het FAVV, anderzijds aan de wetgevingen rond ruimtelijke ordening, de handelswetgeving, de milieuwetgeving,… Bovendien kan je bij de opstart beroep doen op een aantal steunmaatregelen. Heel wat om aan te denken dus. Met dit handig overzicht verloopt je opstart een pak vlotter.
Allereerst is het nodig je ervan bewust te zijn dat het starten met hoeveverkoop heel wat inspanningen vergt. De opbrengsten kunnen hoger uitvallen dan in het klassieke marktcircuit, maar deze zijn wel sterk afhankelijk van het type producten, de kostenstructuur van het bedrijf, het ondernemerschap van de bedrijfsleider(s). Thuisverkoop neemt heel wat tijd in beslag en je moet zelf op zoek naar klanten.
Nodige vergunningen
- Stedenbouwkundige vergunning
Afhankelijk van het type producten dat je verkoopt en van de nodige infrastructuuraanpassingen zal je een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen.
Vermijd onaangename verrassingen en ga eens te rade bij de dienst stedenbouw van je gemeente.
- Toelating van het FAVV
Er bestaan verschillende soorten toelatingen. De publicatie ‘Verwerking en verkoop op de hoeve’ maakt je wegwijs in de verschillende verplichtingen tegenover het FAVV waaraan je moet voldoen als hoeveproducent.
Relevante wetgeving
- KBO (Kruispuntbank voor Ondernemingen)
Elke handelsactiviteit dient te worden ingeschreven in de KBO (het vroegere handelsregister). Dat geldt ook voor hoevewinkels.
- Prijs
Er bestaan verschillende basisregels rond prijsaanduiding. Je prijzen moeten schriftelijk, duidelijk leesbaar, goed zichtbaar en ondubbelzinnig worden aangeduid, ten minste in euro.
- Voedselveiligheid
Een producent die eigen producten aanbiedt die niet voorverpakt of verwerkt zijn valt onder de autocontrolegids voor primaire productie.
Bij verwerking en verpakking moet je bijkomend voldoen aan de regelgeving ‘hygiëne, autocontrole en traceerbaarheid.’ Je moet hiervoor een (korte) opleiding ‘hygiëne en autocontrole’ te volgen. Ook hier vind je meer info in de FAVV-brochure ‘Verwerking en verkoop op de hoeve’.
- Drinkbaar water
Bij verwerking ben je verplicht gebruik te maken van drinkbaar water. Dit kan met stadswater, maar je kan ook putwater gebruiken als dit aan de vereisten van het ministerie van volksgezondheid voldoet.
- Etikettering
Voorverpakte producten moeten een etiket hebben. Op dat etiket moet je bepaalde gegevens verplicht vermelden. Ook in dit geval kan je bij het FAVV terecht voor meer informatie over de wetgeving.
Tips & Tricks
- Bezin eer je begint. Starten met hoeveverkoop vraagt investeringen en tijd. Zeker wanneer je aan verwerking denkt, zal je moeten investeren. Verwacht dan ook geen positieve return vanaf het eerste jaar.
- Een goede kostprijsberekening is essentieel. Pas als je goed zicht hebt wat je producten kosten, kan je een correcte verkoopprijs bepalen.
- Een hoevewinkel vraagt een groot engagement. Dit wil niet zeggen dat je iedere dag moet open zijn, maar wel dat je duidelijke en eenvoudige openingsuren opstelt en communiceert.
- Enkel kwaliteitsvolle producten aanbieden is vaak niet voldoende om klanten naar je winkel te trekken. Zorg voor een goed verhaal en breng dit actief naar buiten via sociale media, folders, …
- Korte keten hoeft niet per se via de klassieke hoevewinkel te gaan. Een automaat is een laagdrempelige manier om te starten met thuisverkoop. Je kan er ook voor kiezen om standhouder te worden op een boerenmarkt of zelfs samen te werken met een lokale buurtwinkel of supermarkt om je eigen producten te verkopen.
- Er bestaan verschillende netwerken en website die je kan gebruiken om promotie te maken voor je producten. Op www.100procentwest-vlaams.be krijg je extra bekendheid bij een lidmaatschap. www.rechtvanbijdeboer.be biedt zowel een gratis als een betalende aansluitmodule onder beheer van de VLAM.