melkvee

Voeders in de veehouderij

Ruwvoeders zijn een gevestigde waarde in het onderzoek en advies van Inagro. Tegelijk stijgt de interesse in alternatieve eiwitbronnen en klimaatrobuuste teelten. Ook wij zetten ons onderzoek verder.

Geslaagde cursus rundveevoeding

Inzicht in de belangrijkste begrippen van rundveevoeding is cruciaal. Daarom organiseerden we samen met partners in 2023 opnieuw een cursus rundveevoeding. Een vijftigtal actieve melkvee- en vleesveehouders namen deel. Tijdens de 4-daagse cursus melkveevoeding en de 3-daagse cursus vleesveevoeding namen deskundigen de deelnemers mee in de wereld van rundveevoeding. Ze deelden hun kennis met aandacht voor praktische voorbeelden en ruimte voor vraagstelling.

Hittestress bij mais onder controle

Warme en droge weersomstandigheden verstoren het ontwikkelings- en afrijpingspatroon van mais. De bewaring van de mais ondervindt stress en het risico op broei stijgt aanzienlijk. Dat kan leiden tot de afbraak van waardevolle voedingsstoffen en een lagere opname. Veehouders moeten het proces van afrijping, oogst en bewaring van kuilmais dus nog nauwgezetter opvolgen. Om met gepaste maatregelen te kunnen inspelen op de actuele situatie, ontwikkelden we samen met partners handige fiches en een interessante rekentool.

Diverse teelten als alternatief of aanvulling

Veel bedrijven in de biologische veehouderij hebben geen maïs in de teeltrotatie. Andere bedrijven zoeken een oplossing voor veel uitdagingen waar de landbouw vandaag voor staat. Inagro beproeft diverse teelten als alternatief of aanvulling in (biologische) veevoeders.

Zo legden we in 2023 een rassenproef aan met sorghum op een biologisch perceel van Inagro. Sorghum is qua groeiwijze en teelt vergelijkbaar met mais. Op ons perceel bewees het zijn potentieel als klimaatrobuust gewas dat de monocultuur van mais kan doorbreken in de rotatie. Maar verder onderzoek is nodig om geschikte rassen te vinden die in onze streken een voldoende hoge opbrengst en voederwaarde garanderen.

Ook luzerne, een eiwitrijk en lokaal voedergewas, wint snel aan belangstelling bij melkveehouders. Onder droge omstandigheden en met weinig stikstofbemesting haalt het topproducties met een hoge voederwaarde. Op de Biovelddag in juni presenteerde Grassa een demo-unit om gras op te waarderen tot een veelzijdig en circulair voedergewas door een natuurlijk proces van persen, verhitten en filteren. Dezelfde methode kan voor luzerne worden gebruikt.

  • Vorige pagina

    << Optimaal kraammanagement

  • Volgende pagina

    Aquacultuur en insectenkweek >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk Dier 2023