Significante opbrengstverhoging in oesterzwammenteelt door aangepaste belichting
In tegenstelling tot champignons hebben oesterzwammen licht nodig tijdens de uitgroei van de vruchtlichamen. Op heden wordt standaard wit licht gebruikt voor de belichting tijdens de teelt. Uit contacten met de sector en uit literatuuronderzoek blijkt dat blauw licht hoogstwaarschijnlijk een positieve invloed zou hebben, maar resultaten van praktijkonderzoek op representatieve schaal ontbraken echter... tot nu.
Praktijkonderzoek met blauw-wit licht bevestigt verhoogde opbrengsten na 2 vluchten
In het 4de jaar onderzoek met GMO steun van de REO Veiling kunnen we een statistisch onderbouwde meeropbrengst bevestigen van 6,1% na 2 vluchten. Deze meeropbrengst wordt bereikt door 50% van het wit licht te vervangen door blauw licht (450 nm). Met verder onderzoek hopen we dit effect nog te optimaliseren.
Gemiddelde meeropbrengst van 6,1% over 5 proeven
Deze tabel geeft de statistische verwerking weer over 5 proeven waarbij de gemiddelde lichtintensiteit ter hoogte van de oesterzwammen op 5 µmol/s.m² gehouden werd. Bij de belichting met 50% blauw licht en 50% wit licht werd deze 5umol/Sm² gegeven door een combinatie van 2,5 µmol/s.m² wit licht + 2,5 µmol/s.m² blauw licht (450 nm).
Na 2 vluchten genereerden de pakketten die belicht werden met de wit-blauw licht een gemiddelde totaalopbrengst van 26,96 kg/100kg substraat. In vergelijking met de pakketten die belicht werden met standaard wit licht betekent dit een significante meeropbrengst van 1,55 kg/100kg substraat ofwel een meeropbrengst van 6,1%.
Lichtintensiteit geen invloed
Naast het onderzoek naar het juiste spectrum werd tevens onderzoek uitgevoerd naar de intensiteit van de belichting. Er werd vastgesteld dat een verhoging van de lichtintensiteit van 5 µmol/s.m² naar 10 of zelfs 20 µmol/s.m² geen effect heeft op de opbrengsten.
Vervolgonderzoek
Verder onderzoek moet uitwijzen of een verschil in belichtingsintensiteit tussen knopuitgroei en uitgroei van de vruchtlichamen een meerwaarde heeft. Ook het effect van de belichtingstijd zal nog geëvalueerd worden. Huidige proeven werden namelijk uitgevoerd met een belichtingstijd van 12u vanaf het moment van afventileren.