Plaatsspecifieke onkruidbestrijding in witloof
Begin dit jaar besliste de Europese Commissie om de erkenning van het bodemherbicide Bonalan (benfluralin) in te trekken vanaf 12 mei 2024. Proeven in het verleden wezen al uit dat onkruidbestrijding in witloof heel moeilijk is zonder Bonalan. Vooral melganzevoet is moeilijk te bestrijden en kan opbrengstverliezen teweeg brengen. Daarom onderzocht Inagro de mogelijkheden van plaatsspecifieke onkruidbestrijding in witloof.
Onkruidbestrijding waar het moet
Plaatsspecifieke onkruidbestrijding betekent dat het onkruid enkel bestreden wordt op plaatsen waar er effectief onkruid aanwezig is, en dus moet dit in kaart gebracht worden. Hiervoor werkten we samen met het bedrijf Croptic. Zij voerden een dronevlucht uit boven het witloof. Aan de hand van de dronebeelden optimaliseerden zij een machine learning algoritme dat onkruidplantjes automatisch kan herkennen met een taakkaart om het onkruid te bestrijden als eindresultaat.


Onkruid wegbranden met behulp van CIMAT
Wij kozen ervoor om het onkruid weg te branden, een techniek die bij de biologische landbouw veelvuldig gehanteerd wordt. We gebruikten hiervoor de CIMAT, een elektrische robot die autonoom taakkaarten kan uitvoeren. Hieronder kan je een filmpje zien van het branden. We zien een wachtvlam en telkens er onkruid staat verandert deze in grote vlam.
Wegbranden is uiteraard niet de enige manier. Als alternatief kan je de taakkaart ook gebruiken voor een plaatsspecifieke bespuiting met herbiciden.
Wat met het witloof?
Het groeipunt van witloof zit dieper, onder de grond. Daardoor is het mogelijk om witloof na opkomst te branden. Vorige jaren vonden we dat er geen opbrengstverschillen waren na het branden van witloof na opkomst. Door plaatsspecifiek te branden of te spuiten zou je wel heterogeniteit kunnen introduceren op je veld door groeiremming op die plaatsen. Verdere ervaringen zullen ons leren of het plaatsspecifiek toedienen opweegt ten opzichte van deze heterogeniteit.
Meer info
In samenwerking met:
