
Insectenkweek gaat (inter)nationaal
De wereldbevolking groeit, terwijl de beschikbaarheid van hulpbronnen - zoals voedsel - afneemt. Insecten kunnen een antwoord bieden op de behoefte aan duurzame alternatieven voor voedselbronnen. Een voorwaarde daarvoor is de ontwikkeling van voedingsmiddelen op basis van insecten én de bijhorende duurzame productie- en verwerkingstechnieken. Net daarom leggen we ons samen met (inter)nationale partners toe op onderzoek en ontwikkeling van insectenkweek.
Vijf glastuinders aan de slag met meelwormenkweek
In een cocreatiesessie met glastuinbouwers over meervoudig ruimtegebruik in 2019 groeide een idee over de kweek van insecten onder de teeltgoten van een vruchtgroentegewas. Insecten kweken onder de teeltgoten leidt tot een efficiëntere benutting van energie en ruimte in de serre. Ook de valorisatie van afvalstromen krikt het bedrijfsrendement op. Insecten verwerken de plantenresten uit de vruchtgroenteteelt. Niet alle gewasresten zijn even geschikt, maar komkommerloof en afgekeurde tomaten bewezen al hun potentieel. Met de start van het project Entomoponics bracht Inagro het specifieke en innovatieve idee voor het eerst in praktijk in 2020. In de zomer van 2021 vond het zogenaamde Entomoponics-teeltsysteem zijn weg naar de dakserre Agrotopia.
Om het onderzoek uit Agrotopia op te schalen, zetten we in het voorjaar van 2022 pilootinstallaties op in de serres van vijf telers. De glastuinbouwers doen ervaring op met het unieke teeltsysteem en toetsen de compatibiliteit van meelwormenkweek met hun vruchtgroenteteelt in praktijkomstandigheden. Elke opstelling werd op maat gemaakt om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de beschikbare ruimte onder de goten. Naast broed werd een starthoeveelheid droogvoer - tarwezemelen - in de kweekbakken aangebracht. Met regelmaat van de klok en op basis van een vast voedingsschema voederen de telers bij met natvoer, een plantaardige reststroom die op hun bedrijf vrijkomt.
Inagro initieert oprichting Europese onderzoeksgroep
In 2022 gaf Inagro het initiatief voor de oprichting van ERGIP (EU Research Group Insect Production), een samenwerkingsverband tussen Europese onderzoekers en onderzoeksinstellingen in insectenkweek. Praktijkproblemen en onderzoekskansen worden besproken op verschillende fora. Tegelijk maakt een website interessante publicaties en onderzoeksdocumenten toegankelijk voor experts. De oprichting van ERGIP opende meteen een internationale deur: Inagro-onderzoekers David Deruytter, Jonas Claeys en Carl Coudron kregen begin juni de unieke kans om workshops te geven voor een internationaal publiek tijdens het symposium 'Insects to Feed the World' in Quebec, Canada.