pikeperch aquaculture

Uitbreiding van aquacultuurkennis

Vandaag komt iets meer dan de helft van de aquatische producten die we consumeren uit aquacultuur. De overige consumptie halen we uit wildvang of visserij. Aquacultuur kan in zee, aan de kust of aan land in vijvers of artificiële systemen. In Vlaanderen is aquacultuur beperkt maar divers. Om tegemoet te komen aan de ontwikkelingsnoden van de sector voert Inagro al enkele jaren onderzoek in aquacultuur.

Nieuw project zoekt innovatief voeder voor forel

In 2022 startten we een nieuw project in aquacultuur. Daarin gaan we op zoek naar innovatief forellenvoeder uit nieuwe Vlaamse en duurzame eiwitten. Naast voedingswaarde hechten we belang aan het economische aspect: het innovatieve voeder moet even goed presteren als de huidige commerciële forellenvoeders. Een extra aandachtspunt is de smaakoptimalisatie van forel door het gebruik van insecten als eiwitbron (al dan niet levend). Het project loopt tot april 2024.

uitgroei systeem aquacultuur

Verderzetting core group EPFC

In 2012 zag EPFC het levenslicht, een themagroep in de European Aquaculture Society die informatie over de kweek van snoekbaars, baars en andere soorten van de percidae-familie voor menselijke consumptie verzamelt. EPFC nodigt landbouwers, producenten, wetenschappers en beleidsmakers uit in een netwerk om toekomstige samenwerking en kennisoverdracht te vergemakkelijken. Binnen EPFC werd een core group opgericht waaraan Inagro actief deelneemt. Die gesloten groep wil knelpunten die de verdere groei en het succes van de sector in de weg staan identificeren en oplossen via relevante wetenschappelijke en technische onderzoeksvragen. We zijn trots dat de EPFC-CG, zoals de gesloten groep heet, in 2022 een positieve evaluatie kreeg en verdergezet wordt.

Actiefoto aquacultuur
  • Vorige pagina

    << Insectenkweek gaat (inter)nationaal

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk Dier