
"Provinciale subsidie spoorde me aan om integratieplan meteen uit te voeren"
In Westvleteren, op een boogscheut van de Sint-Sixtusabdij, verzorgt Cyriel Capoen dagelijks zo’n 230 melkkoeien. Hij baat het melkveebedrijf samen met zijn ouders uit. Helemaal mee met zijn tijd is het bedrijf continu in evolutie. Zo breidden de melkveehouders de bestaande stal uit en investeren ze binnenkort in een mestopslaginstallatie. Uitkijkend over het weidse landschap van de Westhoek doen Cyriel en zijn vader dat met veel aandacht voor landschappelijke integratie. De plantgoedsubsidie van de Provincie West-Vlaanderen geeft hen een duwtje in de rug.
Om nieuwe en bestaande bouwvolumes te integreren in het landschap is landschappelijke integratie noodzakelijk. Daarvoor winnen landbouwers advies in bij de adviseurs bedrijfsintegratie van Inagro, zo ook jonge melkveehouder Cyriel Capoen. Het bedrijf van hem en zijn vader Rik ligt in het West-Vlaamse Vleteren, tussen de dorpskern van Westvleteren en de broeken van het IJzerbekken. Het familiebedrijf is door de jaren heen altijd geëvolueerd, met landschappelijke integratie als constante doorheen de tijd.
Coaching van Inagro
In de weide aan de voorzijde van het bedrijf plantte grootvader al enkele bomen, die de ouders van Cyriel later aanvulden met enkele fruitbomen. Twee jaar geleden plantte Cyriel op zijn beurt heel wat enkele rijen heesters naast zijn sleufsilo’s. Recent kwam daar een rij struiken bij die het zicht van de buren op de bedrijfsgebouwen moet breken. Voor zijn landschappelijke integratie gaat Cyriel in overleg met de adviseurs van Inagro.
Zij helpen land- en tuinbouwers bij de opmaak van een landschappelijk integratieplan, al dan niet in voorbereiding van een vergunningstraject. Even belangrijk is hun coaching over bedrijfsbeplanting. Ze denken samen met de land- of tuinbouwer over de realisatie van een beplantingsplan en beantwoorden praktische vragen. Denk aan de soorten, de standplaats en het onderhoud van de beplanting. Die tips helpen land- en tuinbouwers om - ook ver weg van het vergunningstraject - concreet aan de slag te gaan.
Een mooie woon-werkomgeving
Cyriel blikt tevreden terug op de samenwerking met Inagro. “Veel landbouwers staan niet te springen om te investeren in beplanting. Maar ook zonder het verplichte karakter hadden we wellicht groen aangebracht rond het bedrijf”, verduidelijkt hij. “In het begin was ik niet helemaal tevreden over de bomen en de struikjes. Maar nu alles aangeplant is en stilaan groeit, zie ik wel het mooiere geheel.”
Belangrijk voor hem is de functionaliteit van zijn bedrijf. Hij is dan ook erg blij dat de landschapsarchitecten rekening hielden met de bedrijfstechnische aspecten van het landbouwbedrijf. Zo staan er geen bomen die de verluchting in de melkveestal zouden belemmeren. Daarnaast wil hij dat het landbouwbedrijf een mooie woon-werkomgeving is voor zijn gezin, én dat zijn buren niet enkel op beton moeten kijken.
Een toegankelijke subsidie
Voor de realisatie van zijn aanplant maakte Cyriel gebruik van de provinciale plantgoedsubsidie. Met vaste bedragen per boom en struik biedt de subsidie voor de aankoop van plantgoed bij een West-Vlaamse kweker een duwtje in de rug aan landbouwers die graag zelf hun beplantingsplan uitvoeren. “Ik las over die subsidie in de nieuwsbrief van Inagro. Het is goed dat ze er is, want anders hadden we die beplanting misschien nog niet meteen uitgevoerd”, vertelt Cyriel eerlijk.
Plantgoed kost niet veel, maar dankzij de provinciale plantgoedsubsidie is het bijna gratis.”
Uit de soortenlijst die Inagro voorlegde, koos Cyriel samen met zijn vader de struiksoorten die het best aarden in natte grond, waarna ze hun plantgoed aankochten bij een lokale kweker in Reningelst. “Ik vind het vooral belangrijk dat het streekeigen groen is én dat de beplanting ook aangepast is aan de grondsoort. Dankzij de provinciale plantgoedsubsidie was het plantgoed bijna gratis. En dat we een lokale kweker steunden, was een mooi pluspunt”, gaat hij verder.
Cyriel gelooft dat de provinciale plantgoedsubsidie landbouwers met twijfels over de uitvoering van hun landschappelijk integratieplan over de streep trekt. Zijn moeder treedt hem daarin bij: "dankzij de subsidie is het aantrekkelijker om het plan snel én correct uit te voeren. De subsidie aanvragen is ook vrij eenvoudig." Na de aanplant vulde Cyriel een aanvraagformulier in dat hij samen met de factuur en foto's van de realisatie aan Inagro bezorgde.
En wat in de toekomst?
Ook voor de beplanting rond zijn nieuwe project, een mestopslaginstallatie, wint Cyriel advies in bij Inagro. Tijdens het plaatsbezoek hielden landbouwer en adviseur er aanvankelijk een andere mening op na. "Maar uiteindelijk wisten we een compromis te bereiken waarbij de volledige bedrijfssite geïntegreerd is in het landschap zonder in te boeten aan functionaliteit van het akkerland", verduidelijkt Cyriel. De jonge melkveehouder hoopt dat de provinciale plantsubsidie blijft bestaan, zodat hij ze na de realisatie van zijn bouwplannen opnieuw kan inroepen. “We zouden er zeker nog eens gebruik van maken”, klinkt het beslist.
Als de provinciale subsidie in de toekomst blijft bestaan, maken we er zeker nog eens gebruik van."
Tekst: Remi Vanhee en Elise Degroote - Beeld: Reinout Ghijs