Digitale tools voor monitoring

Het aanleggen van een agroforestry perceel is een beslissing waarbij men niet over één nacht ijs gaat, maar zich goed moet informeren. Het gaat hier immers over een investering op lange termijn.
In 'Doorbomen', de tweemaandelijkse nieuwsbrief over het agroforestryperceel van Inagro, kom je te weten waarom Inagro inzet op agroforestry en waar je allemaal rekening dient mee te houden voor je aan je agroforestry aanplant begint. Welke digitale tools je kan gebruiken ter ondersteuning van die aanplant vind je hier.
Wat is de impact van bomen op de waterhuishouding van de nabijgelegen teelt? Hoe onderhoud je de boomstroken het best? ... Voor het beantwoorden van deze vragen maakt Inagro gebruik van diverse technologieën en digitale tools. We gaan hieronder dan ook in op de meetapparatuur en verschillende sensoren die ingezet worden om data te verzamelen.
1. Weerstations: inzicht in het microklimaat
Om een beter beeld te krijgen van het heersende klimaat op ons agroforestry perceel plaatsten we weerstations die verschillende zaken monitoren zoals:
- luchttemperatuur
- windsnelheid
- windrichting
- hoeveelheid licht
- en neerslag.
Het verzamelen van deze data helpt om een gedetailleerd beeld te krijgen van de klimatologische omstandigheden op het perceel.
2. Pyranometers: impact van schaduw van de bomen
Voldoende licht is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van gewassen. Schaduw kan echter leiden tot groeivertraging en productieverlies.
Om meer zicht te krijgen op de impact van de schaduwwerking van de bomen op de productie van de naburige teelten en om te kijken welke teelten het best passen in het agroforestry systeem worden specifieke lichtsensoren, pyranometers, ingezet. Deze sensoren zijn zo opgesteld dat ze gedurende de hele dag de lichtintensiteit aan beide zijden van een bomenrij meten. Zo wordt de schaduwwerking van de bomen in kaart gebracht.
3. Bodemvochtsensoren: waterhoeveelheid -en consumptie
Teelten groeien optimaal als er voldoende water en voedingsstoffen in de bodem aanwezig zijn.
Met bodemvochtsensoren kunnen we de hoeveelheid vocht in de bodem meten en aantonen hoeveel water de bomen onttrekken. Door deze data te combineren met opbrengstmetingen van de teelt, kunnen we de impact van de bomen op de productie van de teelten tussen de bomenrijen berekenen.
4. Dendrometers: groeisnelheid van bomen monitoren
In een agroforestrysysteem is de boomcomponent even belangrijk als de teelt tussen de bomen. Ze zijn namelijk een bron van inkomsten op de lange termijn.
Met dendrometers monitoren we de groeisnelheid van de bomen. Door deze data te combineren met data van de andere sensoren kunnen we inschatten wanneer een boom oogstrijp is en kunnen we ook een beeld krijgen op wat er voor zorgt dat bomen niet groeien zoals verwacht.
5. Laboanalyses: bodem- en gewasonderzoek
Sensoren in het veld zijn een van de tools die ons helpen om data te verzamelen en antwoorden te formuleren op onderzoeksvragen, maar ook laboanalyses bieden heel wat nuttige informatie.
- Door bodemstalen te analyseren krijgen we een zicht op de hoeveelheid koolstof, aanwezige voedingselementen in de bodem en de pH-waarde. Samen met de bodemtextuur geeft deze informatie een beeld van hoe opneembaar alle voedingselementen zijn voor de teelt of boom.
- Gewasanalyses laten zien of de teelt de nodige nutriënten opneemt om maximale opbrengsten te bekomen met minimale milieubelasting.
6. Biodiversiteitsmonitoring: een rijk ecosysteem
Inzetten op agroforestry helpt niet alleen om het landbouwbedrijf te voorzien van diverse inkomstenstromen, het helpt ook mee om de landbouwpercelen weerbaarder te maken naar de toekomst toe. Het agroforestrysysteem draagt bij aan de biodiversiteit door habitats te creëren voor nuttige organismen en bestuiving te bevorderen. Het stimuleren van deze biodiversiteit heeft niet alleen nut voor de landbouwer maar voor het gehele ecosysteem.
Om een beter beeld te krijgen wat het effect van agroforestry op biodiversiteit is wordt deze op het perceel gemonitord met potvallen, venstervallen, en sensoren die bijvoorbeeld bijen en plaaginsecten tellen en identificeren om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te minimaliseren of zelfs volledig te vermijden.
Het inzetten van wildcamera's en sensoren die vogelgeluiden kunnen detecteren en identificeren geven verder inzicht in de aanwezige fauna op het perceel.