expert onderzoeker geeft advies aan melkveehoudster in de stal

Routeplanner Melkvee

Inagro biedt melkveehouders economische en technische inzichten in mogelijke toekomstscenario’s voor hun bedrijf en helpt hen een weloverwogen en onderbouwde keuze te maken.

Neutraal toekomstadvies voor jouw melkveebedrijf

Op basis van bedrijfseigen cijfers zoekt Routeplanner antwoorden op toekomstvragen van melkveehouders. 

Is het interessant om uit te breiden of net niet? Hoeveel levert een verbetering van mijn technische resultaten mij op? Is grond pachten vanuit economisch oogpunt een optie en hoeveel mag de pachtprijs dan zijn? Misschien is het wel interessant om jongvee extern te laten fokken? Of wat is de economische impact als mijn bedrijf moet voldoen aan de reductiedoelstellingen voor ammoniakemissies (PAS)? 

De Routeplanner-tool geeft niet alleen een antwoord op deze vragen, maar geeft ook aan welke strategie vanuit economisch standpunt het best is voor je bedrijf. Daarnaast biedt het inzichten in zowel de effecten op je teeltplan, als benodigde arbeid, mestafzet en emissies. De tool biedt dus veel inzichten om diverse toekomstscenario’s tegen elkaar af te wegen en helpt je een onderbouwde keuze te maken voor de toekomst.

Routeplanner Melkvee, wat is dat?

Routeplanner is een online beslissingstool, die berekeningen kan doen op maat van je bedrijf aan de hand van bedrijfseigen cijfers. De Routeplanner Melkvee werd ontwikkeld in een VLAIO-LA project, een samenwerking tussen ILVO, Boerenbond, Inagro en Hooibeekhoeve.

Om te beginnen wordt de huidige situatie van je bedrijf in beeld gebracht aan de hand van diverse inputparameters. Dit omvat gegevens uit je boekhouding (actuele melkprijs, variabele teeltkosten, kostprijs mestafzet, …), je technische kengetallen (melkproductie, afkalfleeftijd, vervangingspercentage, …), je verzamelaanvraag (teeltplan), je rantsoenen, je mestafzet, je beschikbare arbeid … Heb je niet alle gegevens, dan gebruikt het programma standaardwaarden. Eens deze ‘vertreksituatie’ in de tool zit, kan het simuleren van diverse scenario’s snel en gemakkelijk gebeuren. Hierbij komen de effecten van een bepaalde bedrijfskeuze op de verschillende bedrijfsprocessen in beeld en telkens ook het bijbehorende economisch plaatje. 

Economische en andere bedrijfsinzichten

Per scenario krijg je een overzicht van de totale opbrengsten van de melkveetak, de totale variabele kosten, de mestafzetkosten, het saldo van de akkerbouwteelten, de benodigde arbeid, eventuele (bijkomende) vaste kosten en de ammoniakemissies. Het rekenmodel achter de Routeplanner-tool zal per scenario optimaliseren naar een zo hoog mogelijk economisch resultaat. Dus rekening houdend met de ingegeven voorwaarden, aangegeven grenzen en de mogelijkheden die openstaan, zal de tool de puzzel leggen die het hoogst mogelijke saldo oplevert voor jouw bedrijf. Zo krijg je o.a. een zicht op het optimaal aantal koeien, het optimale teeltplan, boven- en ondergrenzen waarbinnen een scenario economisch interessant blijft, de impact van wijzigende marktomstandigheden, het effect van bepaalde investeringen, ...

De verschillende scenario’s worden voor jou mooi op een rijtje gezet, waardoor je diverse aspecten mee in overweging kan nemen vooraleer je een beslissing maakt.

Ilse bedankt, dit was zeer nuttige info voor ons! Wij gaan hiermee aan de slag. Voor verder overleg keren we naar jullie terug. 

Een tevreden melkveehouder

adviseur en melkveehouder praten in de weide tussen de koeien

Getuigenissen van melkveehouders

Ik wou graag de koeien voederen met een mengvoerwagen, maar mijn vader was niet overtuigd. Na enkele berekeningen met de Routeplanner-tool, en enkele maanden bedenktijd, ​hebben we toch de stap gezet. ​We ervaren dat het beter voederen (het mengen, alsook meer diverse componenten mogelijk) resulteert in een stijgende meetmelkproductie.

Ik sta voor een bedrijfsovername en de stal is dringend toe aan vernieuwing. Met Routeplanner brachten we in beeld wat de verschillen zijn tussen de keuze om te verbouwen of een nieuwe stal te zetten bij verschillende dieraantallen. Ik kreeg een duidelijk technisch-economisch overzicht van mijn bedrijf, dat hielp mij om de overname te realiseren en knopen door de hakken richting de toekomstige melkveestal.

Gezien het vele grasland dat ter beschikking is op het bedrijf, zie ik wel een toekomst in bio. De inzichten die ik kreeg via Routeplanner maakte duidelijk dat we beter eerst verder optimaliseren en stapsgewijs de zaken aanpakken. Op die manier krijgen we ook meer financiële ademruimte, op dit moment zijn de kosten voor omschakeling naar bio te hoog.

Interesse?

Neem contact met ons op voor meer info of om een adviesgesprek in te plannen.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.