oppervlaktewater

Wat is puntvervuiling?

Het oppervlaktewater kan vervuild worden door gewasbeschermingsmiddelen. Een van de belangrijkste oorzaken is puntvervuiling.

Puntvervuiling is afkomstig van het lozen van spuitresten of gewasbeschermingsmiddelen op 1 geconcentreerde plaats in de waterloop. Na een vermorsing of spoelen van het spuittoestel worden spuitresten gecreëerd. Als deze resten op een verhard oppervlak terecht komen dan spoelen die daar vroeg of laat van af. Als de afvoer van dat verhard oppervlak is aangesloten op de riolering of waterloop dan veroorzaak je op dat moment plaatselijk een zeer hoge verontreiniging of een puntvervuiling.

Ook een plaatselijke verontreiniging naast een waterloop veroorzaakt op die ene plaats een geconcentreerde overschrijding en noemen we ook puntvervuiling. 

​Van alle types verontreiniging van oppervlaktewater door gewasbeschermingsmiddelen is puntvervuiling nog steeds de belangrijkste. Meer dan 50% van alle vervuiling is hieraan toe te wijzen. Door puntvervuiling grondig aan te pakken kan de kwaliteit van het oppervlaktewater er dus sterk op vooruitgaan. 

Wist je dat?
1g actieve stof voldoende is om 10.000.000L water te verontreinigen?

Puntvervuiling is net zo belangrijk omdat zelfs kleine vermorsingen hoge verontreinigingen veroorzaken. 1g actieve stof is al voldoende om 10.000m³ water te verontreinigen.  

Dit rekenvoorbeeld geeft aan dat er in slechts 140ml spuitoplossing glyfosaat, of 3 druppels zuiver product al voldoende is om 10.000m³ water te verontreinigen. Een kleine verontreiniging heeft dus snel hele grote gevolgen.

rekenvoorbeeld puntvervuiling

Meer info?

Wens je meer info over de oorzaken van puntvervuiling?
Of wil je weten hoe je puntvervuiling kan voorkomen?
Klik op onderstaande links voor meer info.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.