spoelen spuittoestel

Oorzaken puntvervuiling

Verschillende handelingen met gewasbeschermingsmiddelen kunnen puntvervuiling veroorzaken. Ontdek hier welke oorzaken bij jou mogelijk voorkomen. Onderaan de pagina kan je Fyteauscan invullen en ontdekken waar er bij jou op het bedrijf puntvervuiling voorkomt.

Overlopen van spuittank

Het overlopen van de tank bij het vullen komt vaak voor als de tank nog met een waterslang gevuld wordt of met een vulpomp zonder debietmeter. De spuitresten maar ook resten op de buitenzijde van de spuittank komen zo in de omgeving terecht.

overlopen tank bij het vullen

Vermorsingen

Vermorsingen van product kunnen zeer problematisch zijn. Doordat het hier over geconcentreerde middelen gaat kan de vervuiling snel zeer hoog worden. Twee druppels product kunnen makkelijk 10.000m³ water verontreinigen.

Denk niet alleen aan het omstoten van een maatbeker of bus product maar ook aan het weglekken van druppels langs de bus bij het openen/sluiten.

vermorsing

Lege verpakkingen en zegels

Laat geen lege verpakkingen en aluminium zegels rondslingeren. Aan een zegel kunnen enkele druppels geconcentreerd product kleven en die kunnen op zich zeer grote hoeveelheden water verontreinigen. 

Een goed gespoelde verpakking kan niet meer lekken en dus geen puntvervuiling veroorzaken. Maak gebruik van de gratis AgriRecover-ophaling

verpakking en zegel

Spuitresten

Spuitresten zijn overschot van spuitvloeistof nadat de bespuiting is uitgevoerd. 

Om een spuittank correct te spoelen mogen geen spuitresten meer over zijn. Je vermijdt resten door de juiste spuithoeveelheid uit te rekenen. Een GPS-systeem kan daarbij helpen.

spoelen spuittoestel

Inwendige reiniging

Het spoelen van de spuittank na een bespuiting mag niet op een verhard oppervlak op het bedrijf zonder het restwater op te vangen. Dit spoelwater is een zeer belangrijke bron van verontreiniging. Je spoelt dus best eerst op het veld zodat je spoelwater over het pas gespoten veld kan gespoten worden. 

Je kan een spuittank pas goed spoelen als de tank leeg is. Het juiste spuitvolume aanmaken is dus een eerste belangrijke stap. 

Een spuittank spoel je best onmiddellijk na het spuiten. Zo vermijd je dat resten kunnen aandrogen aan de spuittank en -leidingen.

inwendige reiniging

Uitwendige reiniging

Aan de buitenzijde van een spuittoestel kunnen nog heel wat resten gewasbeschermingsmiddel hangen. Door drift en turbulentie kan spuitmiddel aan de tank en spuitraam blijven kleven. Testen toonden concentraties van 3-30g actieve stof aan. Voldoende om respectievelijk 30.000 à 300.000 m³ water te verontreinigen.

Voer de uitwendige reiniging dus uit op een onverhard oppervlak op vang het reinigingswater op voor verwerking. 

uitwendige reiniging

Fyteauscan

De Fyteauscan is een online tool waar je aan de hand van korte vragenlijsten de oorzaken van puntvervuiling op je bedrijf kan ontdekken. Een profiel aanmaken is gratis en de informatie blijft beschermd. 

www.fyteauscan.be

Wil je ontdekken hoe je puntvervuiling kan voorkomen?

Klik hier door voor meer info over opvang en verwerking van spuitresten.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.