Dynamische waterput

Welke kwaliteit kan ik verwachten van open put water?

Het gebruik van water uit open putten of vijvers als drinkwater voor vee is terug van weggeweest, maar vraagt toch wat aandacht. Door het groter risico op lange droge periodes tijdens het groeiseizoen is winterwater opsparen in open putten om in droge periodes beschikbaar te hebben, actueler dan ooit.

Water uit een open put is meestal voldoende voor irrigatie van openluchtteelten.  

Ook als drinkwaterbron voor vee kan water uit een open put een mogelijkheid zijn. De kwaliteit van het open put water wordt sterk beïnvloed door alle waterstromen die de open put voeden. Bij gebruik van open put water als drinkwater voor vee moet minimaal rekening gehouden worden met het voorzien van een voorfilter en een waterontsmetting. Via de watertool van Inagro kan je terug vinden welke waterkwaliteit je kan verwachten.  

Bij gebruik van open put water is het raadzaam om regelmatig een screening van de waterkwaliteit te doen. Inagro werkte hiervoor prijsvriendelijke basispakketten voor wateranalyses uit. Bovendien leggen de meeste lastenboeken een periodieke kwaliteitscontrole door analyses van het water gebruik uit een open put op. Je kan hiervoor terecht bij het labo van Inagro.  

Voldoet de waterkwaliteit niet? Dan helpt de watertool je verder op weg om de juiste waterbehandeling te kiezen. Geraak je er niet uit, dan staan de water-adviseurs van Inagro voor je klaar.

Vragen?

Wil je weten of jouw open put water kan ingezet voor welke toepassing op jouw bedrijf?

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.