Groenten in de hoevewinkel

Landbouwverbreding, is dat iets voor mij?

Overweeg je te starten met korte keten, hoevetoerisme, groene zorg, educatie… op jouw bedrijf? Ontdek de waaier aan mogelijkheden en neem een goede start door de opties naast je eigen troeven te leggen.

Landbouwverbreding omvat een waaier aan mogelijkheden. Ze zijn niet alleen zeer verschillend van klassieke landbouw, ze spreken ook andere sterktes van jou en je bedrijf aan. Lees verder en zet je eerste verkennende stappen in deze boeiende wereld. 

Verbreding is al lang geen niche meer. Ruim 1/5 van de West-Vlaamse landbouwers heeft één of meerdere verbredingsactiviteiten. Verbreding is trouwens geen laatste redmiddel voor je bedrijf. Het vergt heel wat energie en investeringen.

Nele Dejonckheere

Adviseur landbouwverbreding

Hoevewinkel

Een brede waaier

Landbouwverbreding, diversificatie of multifunctionele landbouw zijn synoniemen die verwijzen naar extra activiteiten of diensten naast de klassieke primaire productie van planten en dieren. Het schema ‘landbouwverbreding’ toont de waaier aan mogelijkheden aan de hand van een aantal kenmerken. Activiteiten rond water, energie en natuur laten we hier buiten beschouwing.  

Schema landbouwverbreding

Is mijn bedrijf hiervoor geschikt?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Teelttechnische topresultaten behalen is geen succesgarantie voor verbreding. Verbreding maakt de algemene bedrijfsvoering complexer en vraagt specifieke kennis en vaardigheden.

Het loont om een grondige overweging te maken en mensen uit je omgeving hierbij te betrekken. Neem hiervoor voldoende tijd en maak een afweging op drie niveaus:
 • 1. Zijn we als bedrijfsleiders geschikt?

  Wat is je motivatie? Verbreding is geen laatste redmiddel maar een bewuste keuze voor extra inkomen, sociaal contact en idealisme. Deze drie elementen blijken belangrijk te zijn, in een verschillende verhouding. Herken je ze bij jezelf? 

  Heb je de juiste vaardigheden en kennis? Verbreding vergt een noodzakelijke portie sociale en marketingskills. Misschien is het de kans om deze eindelijk in te zetten voor je bedrijf. Heb je er geen kaas van gegeten, vraag je dan af of verbreding wel jouw goede keuze is of laat je professioneel omringen. Verwerking in de korte keten vraagt om technische kennis en opleiding.   

 • 2. Is mijn bedrijf geschikt?

  Heb je tijd en middelen om te investeren in verbreding? Valt de verbreding te combineren met het gezinsleven en andere bedrijfsactiviteiten? Misschien worden de weekends net heel druk en kunnen tractors niet zomaar meer over het erf rijden. Zijn jullie hiertoe bereid?  

  Verbreding kan de geknipte oplossing zijn voor oudere gebouwen met verloren functies en erfgoedkenmerken. 

 • 3. Is mijn omgeving geschikt?

  Drie hoeveslagers in dezelfde straat is van het goede teveel. Hoevetoerisme en -recreatie in een toeristische regio hebben een voetje voor. Verken je eigen omgeving op vlak van concurrentie en kansen tot slimme samenwerking en bekendheid.   

Zoek andere verbreders op: logeer op een boerderij, koop in hoevewinkels en bezoek een hoeveterras. Wat vind je belangrijk als bezoeker? Maak een praatje met de bedrijfsleiders en peil naar hun ervaringen.

Adviseur landbouwverbreding

Hoevepicknick

Hoe ga ik van start?

Heb je voor jezelf een aantal keuzes in beeld, neem dan deze tips mee:
 • Brochure 'Welke weg kies jij?'

  Deze brochure bevat interessante tips per verbredingsactiviteit. Je vindt er informatie over vergunningen, wetgeving, opbrengsten, promotie, begeleiding van een automaat, vakantiewoning, CSA…

 • hoevewinkel interieur

  Stap per stap opbouwen

  Een aantal activiteiten combineren is vaak een slimme keuze. Een rondleiding organiseren is bijvoorbeeld interessant voor de promotie van je korteketenverkoop. Maak gerust een langetermijnplan. Start niet met teveel in één keer en bouw jouw verhaal stap per stap op.

 • man geeft uitleg aan een andere man met koeien op de achtergrond

  Collega-landbouwers

  Laat je goed omringen. Collega-landbouwers met ervaring weten waarover het spreken. Zoek eventueel bedrijven op wat verder uit je buurt waar concurrentie minder speelt.  

 • Ondersteuning vanuit Inagro

  Afhankelijk van je keuzes staan er organisaties voor je klaar om je verder te begeleiden. Via het ‘Startersadvies landbouwverbreding’ helpen we je op weg. 

Meer info

Wil je meer weten over landbouwverbreding?

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.