Capaciteitstarief

Spreiding van verbruik in functie van capaciteitstarief

Sinds de invoering van het capaciteitstarief in 2023, zijn de netkosten niet alleen afhankelijk van de totale afname van het net maar ook van de grootte van de maandelijkse verbruikspieken. Wat kan je doen om deze pieken te reduceren?

Capaciteitstarief?

Voordien werden de nettarieven (distributie- en transmissietarieven) aangerekend op basis van jouw afname van het net (kWh). Sinds 2023 worden ook een deel van de nettarieven aangerekend worden op basis van de netcapaciteit (kW) die je gebruikt. Het capaciteitstarief is geen bijkomend tarief, maar enkel een andere manier om de netkosten te verdelen over alle afnemers.

Het gemiddelde van de 12 laatste maandpieken bepaalt de hoogte van de netkosten die een landbouwer betaalt door het capaciteitstarief. Het piekvermogen of een maandpiek is de hoogste afnamepiek in een maand, gemeten over 15 minuten. De digitale meter registreert deze pieken en landbouwers kunnen deze gegevens bekijken op het Fluvius-portaal. Een hogere verbruikspiek kan bv. worden veroorzaakt door op hetzelfde ogenblik een hogedrukreiniger, een vacuümpomp en een koelgroep te gebruiken.

Voorbeeld weergave piekvermogen op Fluvius-portaal

Waarom voert Vlaanderen het capaciteitstarief in?

Heel eenvoudig: om piekbelastingen van het elektriciteitsnet te vermijden. Die zijn steeds frequenter, want steeds meer verbruikers nemen op bepaalde momenten grote hoeveelheden stroom van het net af. 

Er is natuurlijk een andere oplossing: het elektriciteitsnet versterken. Maar dat vraagt zware, dure investeringen die ook tijd vragen. Daarom probeert men om gewoonten te veranderen. Het capaciteitstarief moet ervoor zorgen dat eindgebruikers verbruikspieken vermijden of in elk geval afvlakken.  

De regulator heeft nog een andere bedoeling met het capaciteitstarief: de distributienetkosten op een eerlijkere manier spreiden over alle gebruikers.

Grid load

Digitale meter?

Verbruikspieken meten gaat alleen met een digitale elektriciteitsmeter. Een klassieke meter is immers niet in staat om te registreren wanneer je veel of weinig stroom verbruikt. In 2020 is men begonnen met de uitrol van de digitale meter en tegen 2029 dienen alle aansluitingen voorzien te zijn van deze nieuwe meter.

Nog geen digitale meter:

Als je tegen 2023 nog niet over een digitale meter beschikt, dan betaal je een forfaitair bedrag. De regulator heeft immers voorzien in een minimale bijdrage, die overeenstemt met 2,5 kW aan piekcapaciteit. Bovendien wordt 20% van het capaciteitstarief aan een hoger tarief aangerekend aan klanten die (nog) niet over een digitale meter beschikken.

Digitale meter

Verbruik spreiden en kosten beperken

De piekvermogens of grootste afnamepieken bepalen mee de hoogte van je totaalfactuur. Door het optimaliseren van jouw verbruik kan je hier op inspelen. Enkele mogelijkheden om te besparen:

  • Grote verbruikers activeren tijdens periodes met veel eigen energieproductie (PV, wind, ...).
  • Inzetten op extra eigen energieproductie.
  • Verbruik spreiden in de tijd door middel van frequentieregelaars (bv. 2 uur op 50% in plaats van 1 uur op 100%).
  • Simultaan gebruik van grote verbruikers vermijden.
  • Verbruikspieken opvangen met een batterijsysteem.
Boerderij

Wil je advies op maat van jouw bedrijf?

Contacteer ons energieteam.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.