Beplanting

Aanplant van bedrijfsbeplanting

De periode tussen begin november en eind februari is het ideale plantseizoen, hét moment om je landschappelijk integratieplan te realiseren. We geven je tips om je bomen en struiken een goede start te geven.

De juiste plant op de juiste plaats

Jouw landschappelijk integratieplan correct uitvoeren is niet alleen wettelijk verplicht, het garandeert ook dat jouw bedrijf mooi geïntegreerd is in het landschap. Dat draagt bij aan de beeldkwaliteit en het maatschappelijke draagvlak voor land- en tuinbouw.

Werk je met een tuinaannemer? Benadruk dat het belangrijk is om jouw landschappelijk integratieplan strikt te volgen. Plant dus de juiste bomen en struiken op de plaats die ingetekend en gemotiveerd is op jouw plan:

  • hoogstammige bomen breken grote bouwvolumes, iets waar een losse heg niet in slaagt;
  • een losse leg zorgt in tegenstelling tot een geschoren haag voor een sterke link met het landschap.

Je plan verkeerd uitvoeren kan aanleiding geven tot het verplicht veranderen van de beplanting of tot problemen bij een volgend dossier voor omgevingsvergunning. Plant dus direct de juiste soorten op de voorziene plaats.

Geef je planten een goede start

Plant bij voorkeur aan tussen midden november en eind februari. Planten die je in die periode met blote wortel plant, zijn in het voorjaar beter bestand tegen de droogte. Zo geef je jouw planten de beste start.

In een weide voorzie je best veebescherming. Voor bomen voorzie je drie palen met ursusdraad. Bij een losse heg volstaat een draad op minimaal 1 m afstand. Met houtsnippers kan je onkruidgroei bij een losse heg onderdrukken.

nieuwe aanplant van bomen

Extra richtlijnen of hulp bij aanplant

Ben je op zoek naar specifieke richtlijnen voor de aanplant van losse heggen, hoogstambomen of knotbomen? Download onze aanplantfiches en neem ze mee.

 

In West-Vlaanderen kan je voor aanplant ook een beroep doen op de vier regionale structuren actief rond landschapszorg. Sinds jaar en dag realiseren ze zogenaamde ‘landschapsprojecten’ bij diverse doelgroepen, ook bij landbouwers. Raadpleeg de website van jouw regionale structuur voor meer info:

 

Een evenwichtige bedrijfsbeplanting zorgt voor een harmonieuze uitstraling van je bedrijf in de omgeving. Zo draag je bij aan het draagvlak voor moderne landbouw in de samenleving."

Remi Vanhee

landschappelijke integratie 4

Financieel duwtje nodig?

Heb je een financieel duwtje nodig bij je aanplant? Verschillende instanties geven subsidies voor bedrijfsbeplanting. Dankzij hun steunmaatregelen sta je niet (volledig) zelf in voor de financiering van jouw aanplant. We zetten de subsidies op een rijtje.

Hulp nodig bij de aanplant?

Is aanplant van bedrijfsbeplanting niet aan jou besteed? Neem een tuinaannemer onder arm. Of ga na of er in jouw buurt initiatieven zijn van de lokale economie (bijvoorbeeld maatwerkbedrijven) of regionale landschappen om deze taak over te nemen. In onze matrix kan je per activiteit en per regio organisaties vinden die je kunnen helpen om de klus te klaren. Ben je eigenaar of werknemer bij een organisatie die past in onze matrix? Informeer ons via onderstaand formulier over jouw activiteiten en wij voegen je organisatie toe.

Deze informatie werd samengebracht in het PDPO-project Bedrijfsintegratie in praktijk, een hefboom naar meer realisaties van landschappelijke beplantingsplannen bij land- en tuinbouwbedrijven en een brede maatschappelijke dialoog over landschapskwaliteit. Lees meer op de projectpagina.
Met steun van het ELFPO, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Story logo's PDPO Bedrijfsintegratie in praktijk

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.